Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Urbea de pe Bârzava are, în prezent, opt copii care au făcut performanţă. Răsplata materială este însă dincolo de cuvinte…Chiar dacă sistemul educaţional din ultimii ani a avut un curs nu deloc apreciat, există însă şi excepţii. Sau mai precis tinere excepţii, care ne arată că pot multe. Vremea premiilor în cărţi, care bucurau sufletul micilor şcolari, a trecut, la fel cum a trecut şi cea a festivităţilor pioniereşti în care erai cumva recompensat public, dincolo de vreo răsplată materială. Totuşi, în plină criză, statul a păstrat „ritualul“ burselor lunare acordate tinerilor cu merite deosebite, dar şi celor cu o situaţie materială precară. Aleşii reşiţenilor au stabilit şi cuantumul acestei răsplăţi sau susţineri financiare.

Cât acordă municipalitatea în semn de preţuire celor mai merituoşi dintre tineri, pentru performanţă? Potrivit hotărârii de consiliu, bursele de performanţă se acordă elevilor care au urcat pe podiumul olimpiadelor şi concursurilor naţionale organizate de ministerul de resort, s-au calificat în loturile de pregătire ale ministerului pentru competiţiile internaţionale sau au obţinut unul din primele trei locuri la etapa naţională a concursurilor cultural-artistice, sportive sau tehnico-ştiinţifice, organizate tot de minister. În Reşiţa există doar opt astfel de tineri, iar pentru fiecare dintre ei, municipalitatea de pe Bârzava are câte 40 de lei lunar, timp de nouă luni.

La capitolul burse de merit, numărul acestora este de 305, fiind obţinute de tineri cu medii generale de cel puţin 8,50 şi cu 10 la Purtare sau de cei care au urcat pe podiumul fazelor judeţene la concursurile cultural-artistice, sportive sau tehnico-ştiinţifice organizate de ministerul de resort. În acest caz, bursa se acordă vreme de nouă luni şi este în cuantum de 30 de lei.

Bursele de studiu, în număr de 11, se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru, pe ultimele trei luni, cel mult egal cu salariul minim pe economie, dar care au media generală peste 7 şi 10 la Purtare. În acest caz, bursa are un cuantum de 20 de lei şi se acordă timp de nouă luni.

Pentru un număr de 616 tineri cu dificultăţi materiale deosebite, cu afecţiuni grave sau orfani, municipalitatea achită, timp de 12 luni, o bursă de câte 22 de lei. Cine poate beneficia de bursa de ajutor social? Cei care sunt orfani sau bolnavi de TBC şi care se află în evidenţa dispensarelor şcolare, ori bolnavii de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţe renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice sau infestaţi cu HIV ori bolnavi de SIDA, sau care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, sau care au un handicap locomotor. De asemenea, pot beneficia de bursa de ajutor social elevii proveniţi din familii care nu au avut în ultimul an, pe membru de familie, venituri mai mari de 50% din salariul minim net pe economie, cu condiţia să nu deţină terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp în zonele colinare şi de şes, respectiv 40.000 mp în zonele montane.

Dintre cei opt tineri reşiţeni cu burse de performanţă, trei sunt elevi ai Colegiului Economic al Banatului Montan, unul al Liceului Teologic Baptist, iar altul al Liceului Teoretic „Traian Vuia“. De asemenea, şcolile cu clasele I-VIII Nr. 2, 6 şi 7 au câte un astfel de bursier. Pe primele patru poziţii la capitolul burse de merit se află Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ (cu 66 de burse), Liceul Teoretic „Traian Vuia“ (cu 61 de burse), Liceul Teoretic „Mircea Eliade“ (cu 40 de burse), respectiv Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“ (cu 37 de burse). Toate cele 11 burse de studiu revin unor elevi ai Colegiului Economic al Banatului Montan, iar cele mai multe burse de ajutor social sunt acordate tinerilor de la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“ (86), celor din şcolile cu clasele I-VIII Nr. 7 (66) şi Nr. 1 (54), precum şi celor de la Liceul Teologic Baptist (50).

În total, municipalitatea acordă anul acesta un număr de 940 de burse, sumele prevăzute în buget pentru acest lucru cumulând 249.834 de lei. Fără vreo aluzie, doar cu titlu informativ, după ultima rectificare de buget, aleşii reşiţenilor au alocat o sumă, de 220.950 lei, pentru gestionarea câinilor fără stăpân…

 Antoniu Mocanu