Caraş-Severin, Romania

REMETEA POGĂNICI – Ionel Olariu, un mic producător pentru care fabrica de lapte este vaca din gospodărie.

Smântâna de la magazin e subţire ca iaurtul, cea făcută de ţăran e groasă ca untul. Untul şi caşcavalul din comerţ conţin cereale şi chimicale iar iaurtul stă pe raft două luni şi nu se strică. Cine trăieşte la ţară ştie că laptele natural nu atinge asemenea „peformanţe”. Iată de ce Ionel Olariu ne sfătuieşte să ne ferim de magazine şi produse de import. „Cine ne trimite nouă produse, nu ne dă ceva bun. Când tragi linie, se poate ajunge la lucruri foarte rele. Iată de ce ţăranii fac lucru bun, căci ţăranul nu îşi vinde sufletul”, spune micul producător.

Participanţii la târguri şi clienţii care-l caută acasă cunosc gustul brânzei din lapte de vacă proaspăt muls, făcută cu cheag natural de Ionel Olariu şi soţia sa, Roxana. Cei doi au 17 vaci, care dau 180 l de lapte zilnic. Au 100 de găini şi livadă de pruni sădiţi de bunicul şi tatăl lui Ionel Olariu pe o suprafaţă de 1,5 ha pe izlazul comunal şi pe încă 50 de ari din pământul său. Aşa se obţin fructele pentru răchia de 35 de grade pe care agricultorul o distilează la cazanul propriu. Şi face cam 400 l.

Ionel Olariu deţine 8 ha de pământ dar munceşte 20 pentru că a luat în arendă alte 12 ha. Prin forţe proprii, şi-a cumpărat utilaje: două tractoare, presă de balotat, plug, disc, semănătoare, moară de măcinat cereale. Adică tot ce-i trebuie ca să întreţină cele 5 ha de nutreţ, ca să cultive şi recolteze de pe 10 ha porumbul, grâul şi ovăzul pe care le macină pentru a hrăni găinile, ori lucerna şi nutreţul cultivate pe 5 ha pentru hrana vacilor. Se gândeşte să se dezvolte cu bani europeni şi vrea să discute cu specialişti spre a vedea ce sume poate accesa şi ce poate face cu banii.

Camera Agricolă îl ajută mult invitându-l să participe la târguri agricole. Aşa îşi desface produsele şi are ocazia să cunoască noi clienţi. Ce ne sfătuieşte? „Oamenii să guste produsele, să vadă de unde provin şi să aibă grijă de unde cumpără. Fabrica de lapte e vaca din gospodărie, nu marii producători. Acelea sunt fabrici de procesare. Produsele tradiţionale pot fi mai scumpe dar sunt mult mai sănătoase”, mai spune Ionel Olariu.