Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Temperaturile din ultimele zile i-au scos pe reşiţeni din case, mulţi alegând să se răcorească la cele două ştranduri din municipiu.

Împrejurimile Reşiţei oferă multe alternative pentru petrecerea timpului liber vara, staţiunile de la poalele Semenicului fiind adevărate oaze de relaxare şi răcoare, în special în zilele toride, când ne dorim cu toţii să scăpăm de arşiţa din oraş. Să nu uităm nici de lacul Secu, la fel de căutat pe perioada estivală, nu doar pentru pitorescul zonei, ci şi datorită distanţei mici faţă de municipiul Reşiţa.

Cei care nu dispun însă de un mijloc de transport personal nu au multe alternative pentru petrecerea timpului liber, singurele opţiuni fiind cele două ştranduri din oraş. Dincolo de porţi, pe reşiţeni îi aşteaptă două piscine, din care una şi pentru copii, şezlonguri, umbreluţe, terase îmbietoare, şi, după caz, terenuri de fotbal sau tenis. Dacă vi se face foame, la orele amiezii puteţi servi preparate din bucătăria românească, la loc de cinste stând mititeii cu pâine şi muştar, alături de nelipsita bere. Şi chiar dacă vremea a fost destul de capricioasă la începutul verii, piscinele deschizându-se la Reşiţa mult după data de 1 mai, proprietarii celor două ştranduri se declară totuşi mulţumiţi de numărul clienţilor ce le-au trecut pragul până acum.

„Comparativ cu anul trecut, stăm mai prost, dar nici vremea nu a ţinut cu noi. Sezonul trecut am avut zile în care numărul clienţilor a trecut uşor de 1.000, anul acesta însă nu a depăşit 600. Sperăm ca de acum înainte să fie mai bine, dar, dacă ne uităm în calendar, mai avem doar o lună de vară”, ne-a spus Mihai Zamfirescu, proprietarul complexului de agrement de la marginea oraşului.

Până atunci însă, reşiţenii profită din plin de razele soarelui, care zilele acestea au fost mai fierbinţi ca oricând. „Vin cam de două – trei ori pe săptămână, şi mă simt excelent. Profit din plin de această ultimă vacanţă, căci la anul mă aşteaptă Bacalaureatul, apoi admiterea la facultate”, ne-a mărturisit Sorana Şalău. Tot la ştrandul din zona Moroasa II i-am întâlnit şi pe fraţii Dimncea. Cei doi gemeni, în vârstă de numai şapte ani, au venit la piscină împreună cu mama lor, în speranţa că, vara aceasta, vor reuşi să înoate fără colac.

„E foarte frumos aici. Apa este curată, iar spaţiile verzi sunt bine îngrijite. Am venit special pentru ca cei mici să se bălăcească, dar şi pentru puţin bronz”, ne-a explicat Georgeta Dimncea. Aflat în concediu, Liviu Marcu şi-a scos întreaga familie la ştrand. Ca şi locaţie a ales complexul de agrement din Lend: „Am băgat maşina în service pentru câteva zile, aşa că nu am putut pleca prea departe de oraş. Am ales să vin aici pentru că este o locaţie frumoasă, iar bucătăria este foarte bună. În plus, ne putem retrage la umbra pădurii atunci când simţim că nu mai putem suporta arşiţa soarelui”.

Roxana Bălan Nafiru