REŞIŢA – Peste o mie de firme cu participare străină la capitalul social sunt în funcţiune în judeţul Caraş-Severin.
Datele generale oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului arată o creştere a investiţiei străine directe în economia autohtonă, iar în ultimii trei ani, creşterea se regăseşte şi în Caraş-Severin.
Prin societate cu participare străină la capitalul social se înţelege societatea constituită, parţial sau integral, prin participarea unor persoane fizice sau juridice cu domiciliul stabil sau cu sediul social în afara României.
Capitalul social exprimă valoarea totală a aporturilor, în numerar şi în natură, subscrise de asociaţi la constituirea societăţii, precum şi la majorarea capitalului social pe durata funcţionării acesteia. Printre cei mai încrezători în economia cărăşeană se numără nemţii, 279 de firme cu participare germană la capitalul social funcţionând în prezent în judeţ, peste 300 de milioane de lei reprezentând suma adusă.
Topul continuă, pe locul doi, cu Italia – 214 firme şi o participare de peste 19 milioane de lei la capital. Clasamentul a fost creat în funcţie de numărul de firme, şi nu de aportul la capitalul firmelor. Astfel, pe locul trei se află Austria (150 de firme) şi peste 13 milioane de lei, urmată de Franţa (50 firme) şi peste şapte milioane de lei, Spania (27 firme) şi peste 1,7 milioane de lei, Republica Moldova (27 de firme), Statele Unite ale Americii, şi Republica Serbia (cu câte 25), Elveţia (24) şi Belgia (23). Acesta ar fi top zece ţări care şi-au trimis investitorii în Caraş-Severin, după numărul de firme în funcţiune. Printre cele 49 de ţări cu reprezentanţi oameni de afaceri la noi se numără China (9 firme), Irlanda (4), Iordania (2), Liechtenstein, Bangladesh, Insulele Virgine Britanice, Pakistan, Kuweit, Peru sau Tunisia. Toţi reprezentanţii celor 49 de state care au avut curajul să se lanseze pe piaţa economică din Caraş-Severin au un aport la capitalul social al firmelor pe care le-au înfiinţat de peste 519 milioane de lei.
Datele oficiale arată, pe de altă parte, că topul organizat după cuantumul acestui aport ar fi, în ordine descrescătoare, Germania, Cipru, Elveţia, Italia, Austria, Franţa, Danemarca şi Insulele Virgine.
Or, participarea a cât mai multe state la economia judeţului nu poate decât să crească rulajul şi cifra de afaceri globală, stimulând astfel şi investitorii autohtoni.
Flavius Rotariu