Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Se vor putea accesa fonduri pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi procesare a fructelor şi legumelor. Ministerul Agriculturii va lansa, în perioada 26 noiembrie 2012 – 18 ianuarie 2013, noi sesiuni de depunere de proiecte pentru Măsurile 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole“, respectiv 123 – „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere“ din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Va fi acordată prioritate producătorilor de fructe şi legume, care sunt încurajaţi să înfiinţeze centre de colectare şi procesare.

Cele două măsuri permit realizarea de investiţii pe întreg teritoriul României, atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Un centru de colectare şi procesare a fructelor şi legumelor finanţat prin Măsura 123 va putea fi astfel amplasat în mediul rural, aproape de exploataţiile agricole ale producătorilor, sau în mediul urban, în apropiere de aglomerările de consumatori. De asemenea, Măsura 123 asigură finanţarea construcţiilor, a liniilor de procesare, dar şi a mijloacelor de transport specializate necesare aprovizionării sau desfacerii. Măsura 121 oferă posibilitatea finanţării construcţiei sau modernizării de sere, înfiinţării plantaţiilor pomicole sau viticole, dezvoltării de sisteme de irigaţii, achiziţiei de mijloace de transport specializate.

În vederea consilierii producătorilor locali, Biroul Regional Vest al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală organizează şedințe de lucru în comunele din regiune recunoscute drept bazine legumicole. În paralel, orice persoană interesată este invitată să viziteze sediul din Timişoara al Biroului, str. Andrei Şaguna, Nr.3. Personalul de aici va oferi informaţii privind condiţiile de eligibilitate a solicitanţilor şi a cheltuielilor, procedurile de elaborare, depunere şi implementare a unui proiect, dar şi exemple de bune practici din experienţa altor beneficiari. Mai multe informaţii se pot obţine sunând la: 0256-232579; 0736 354 194.

Roxana Bălan Nafiru