Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – „După referendum, prioritară pentru Guvernul Ponta ar trebui să fie o rectificare bugetară“, a declarat preşedintele CJ Caraş-Severin.
„În noiembrie 2010 spuneam că avem cel mai centralizat buget de la Văcăroiu încoace. Observaţi că acum apar tot felul de cifre pe la ministere, reprezentări bugetare care confirmă ceea ce am spus eu cândva. Au fost ministere şi agenţii care au avut bugete de milioane de euro, în condiţiile în care administraţia publică locală, educaţia şi sănătatea erau subfinanţate, adică cele mai sensibile domenii atunci când o ţară este în criză“, spunea miercuri, în cadrul unei conferinţe preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde.

Acesta a mai menţionat că Guvernul Ponta va trebui, după referendum, să gândească o rectificare bugetară care să aibă în vedere domeniile amintite mai sus. „Administraţiile au absorbit cele mai multe fonduri europene şi au nevoie de bani pentru cofinanţare. Sunt proiecte care nu se pot derula din lipsa banilor. Sănătatea şi educaţia au acumulat datorii mari. Foarte multe primării din judeţ nu mai au bani, au datorii mari. În Caraş-Severin, Consiliul Judeţean mai are în subordine Spitalul Judeţean care are nevoie de bani. De asemenea, trebuie să reînfiinţăm neapărat Spitalul din Bozovici. Buna guvernare nu înseamnă ca guvernul să scoată profit, pentru că nu este firmă. Buna guvernare se referă la satisfacerea nevoilor populaţiei. Până acum, Guvernul a funcţionat“, a mai declarat şeful judeţului.

Întrebat ce va face Guvernul dacă preşedintele Băsescu se întoarce la Cotroceni, Sorin Frunzăverde a spus: „Guvernul Ponta îşi va continua activitatea. Şi primul lucru pe care trebuie să îl facă este această rectificare bugetară. La ora actuală, Guvernul funcţionează în baza celor stabilite de cabinetul lui Boc. Pentru construcţia bugetului, după referendum, administraţiile locale şi judeţene vor trimite propuneri la Bucureşti. Construcţia bugetului se face la Ministerul Finanţelor, pe baza acestor propuneri, însă primul ministru va trebui să stabilească priorităţile bugetare care sunt o reflectare imediată a actului de guvernare. Am abordat acest punct pentru că mi se pare mai important decât orice alt subiect emoţional-politic care se discută la ora actuală“.

Nina Curiţa