Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta a fost declaraţia preşedintelui CJ legată de condiţiile UE pentru protecţia mediului.

La manifestarea organizată de Garda de Mediu în clădirea din zona centrală a municipiului de pe Bârzava au participat conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin – preşedintele Sorin Frunzăverde şi vicepreşedinţii Ionesie Ghiorghioni şi Ilie Iova, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Mediu – Horia Irimia, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, precum şi ai altor instituţii din judeţ.

„Comisariatul judeţean îşi deschide noi porţi spre dialogul comunitar şi instituţional, în noul sediu de pe str. I.L. Caragiale, la numărul 16. Pentru marcarea Zilei Mediului, vom participa, împreună cu APM la acţiuni pe raza municipiului Reşiţa, iar mâine (azi – n.r.) vom continua acţiunile atât în Reşiţa cât şi la Oţelu Roşu“, a deschis festivitatea primul comisar al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Corina Pascotă.

Ziua Mediului o sărbătorim fără un festivism aparte. Protecţia mediului s-a făcut în UE nu de la respectarea draconică a regulilor, ci prin finanţarea acelor investiţii care să permită colectarea deşeurilor şi urmărirea strictă a poluării. România a semnat capitolul de mediu din tratatul de aderare în genunchi, în dorinţa de a marca politic intrarea în UE“, a precizat Sorin Frunzăverde.

Referitor la realismul necesar chiar într-o zi specială, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a adăugat: „Ne-am asumat lucruri pe care greu le vom realiza şi, mai mult, nu finanţăm infrastructura aferentă unei politici de mediu europene. Finanţăm controlismul, de parcă ar reuşi să facă o ţară, un judeţ sau localităţi curate. Sunt lucruri spuse realist de Ziua Mediului. Lucrurile nu mai pot fi abordate în alt fel, pentru că nicio ţară din UE nu a renegociat tratatul de aderare. Politica de mediu va trebui altfel bugetată. Dacă vom reuşi să descentralizăm accesul la fondurile europene la nivelul viitoarelor regiuni ce vor apărea mai devreme sau mai târziu, vom reuşi să ne apropiem de ceea ce ne-am asumat“. Prezent la întâlnire, Horia Irimia, vicepreşedintele ANPM, a precizat că tinerii sunt mai receptivi la protecţia mediului, cu precădere la colectarea selectivă a deşeurilor.

„În Caraş-Severin s-au accesat foarte mulţi bani pe proiecte legate de protecţia mediului şi, cunoscând situaţia la nivel naţional, aici rata de accesare a fost foarte ridicată, aproape 200 de milioane“, a amintit Irimia. Importanţa Zilei Mediului a fost marcată şi de primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, cel care a declarat că „prin goana excesivă pentru bani a unora există riscul unor evenimente care să afecteze calitatea mediului. Este important să venim cu decizii legislative pentru propria noastră sănătate. Trebuie să conlucrăm pentru refacerea a ceea ce a fost distrus. Susţinem activităţile preconizate şi aşteptăm şi alte iniţiative“.

Flavius Rotariu

9 Comments

 1. dacă clasa politică este PeNaLă, mai poate fi ea responsabilă???????

  cu elementul chimic Plumb la mediu, nici nu putea fi altfel!!!!!

  • JOS STEPANESCU! Dute-n Gugulania! Aici e Resita! Reply

   de ce zici, ca Plumb nu e PeNaLa? iar gubernu e pontos :-)!!

  • Daca PDL era un partid serios, responsabil nu se ajungea aici.In ultimiii 10 ani s-au intamplat lucruri care ne-au destabilizat. Cand ai datorii de 100 de miliarde de euro, infrastructura ioc, cresterea demografica pe minus, cifre alambicate din Economie numai ca sa dea bine, nu stiu ce altceva ar putea face cineva care are in mana stampila si stiloul…

   • 1. – 2013 minus 10 egal 2003; anul în care a ieșit dospit, bine, Codul Fiscal; pe la mine-n zonă numa 16.000 de întreprinzători (privați mici) înjură de mama focului; pentru plățile suplimentare la sănătate!!!!!!!

    2. – în 10 ani scaunul de ministru de finanțe a fost ocupat de d-l Vosganian (cel mai mare poiet între ieconomiști, ori cel mai mare ieconomist între poieți !!!!!!!!) câți ani??????;

    3. – creșterea demografică? întreabă-l pe fostul și actualul ministru al sănătății d-l Nicolăescu!!!!!

    4.- statistica? directorul Comisiei Naționale de Statistică a fost schimbat de actualii guvernanți! ăștia nu pricep că statistica este o știință! (la aceștia ȘTIINȚA SE MĂSOARĂ-N KILOGRAME!!!!!!!)

    să ai o seară bună!

    • In ultimii ani activitatea Curtii de Conturi a scos la iveala fapte penale de o gravitate fara precedent. Astfel in anul 2010 „neregulile financiar-contabile si prejudiciile” treceau de 10 miliarde de euro adica cam 10% din PIB. In anul urmator, ele au fost de aproape de 4 miliarde de euro adica peste cresterea economica dorita de 3%. Cam asa se traduce guvernarea Basescu-Boc.

 2. Ne-am cam saturat de palavrele voastre mincinoase, vrem fapte.Filozofia subtire si de proasta calitate a masonului sef nu ne mai impresioneaza.
  Ati distrus judetul si ne-ati adus la sapa de lemn, uitati-va in jurul vostru si veti vedea numai oameni amariti, bolnavi si plini de griji pe cind voua va merge din ce in ce mai bine.
  Cu asa conducatori tara asta nu mai are nici un viitor.

 3. Am propus diverselor Institutii din tara sa intermedieze o lege prin care companiile, firmele, intreprinderile sa fie obligate sa emita Certificatul Examenelor Medicale atat inainte de angajare cum se procedeaza in prezent cat si dupa ce angajatul paraseste Unitatea. In acest fel, Companiile chiar multinationale nu s-ar mai putea juca cu controlul Garzii de Mediu si cu inspectia efectuata cu utilajele in stare de repaus. Acest fapt priveste direct sanatatea noastra si sper ca aceasta propunere va fi sustinuta de oamenii politici, directorii (seriosi) de Companii din judetul CS.

 4. Si acum imi reamintesc cum grupuri de eurosceptici spuneau pe forumurile de discutii ca intrarea Romaniei in UE va fi o calamitate pentru noi. Acesti oameni erau catalogati drept comunisti sau idioti. Cand majoritatea patronilor spuneau ca nu au cum sa faca fata cerintelor si a concurentei neloiale care va apare fata de firmele romanesti, din cauza diferentelor enorme de capitalizare, clasa politica, din care si dvs faceati parte, stimate Sorin, ne scotea ochii cu valorile Europene. Care valori, va intreb eu acum, nu cumva cele care s-au nascut prin negarea valorilor nationale? Rezultatul se vede acum, industria autohtona e la pamant, totul e lohn, mancam alimente europene sanatoase (sic) si pe deasupra mai trebuie sa respectam si niste norme europene pentru care Romania nu are banii necesari sau nu a reusit sa ii absoarba din cauza coruptiei (ceea ce era previzibil). Concluziile le trag cititorii, in sondaje deja se vede deja ce se inampla cu voiosia pro europeana.

 5. Corneliu Martin Reply

  Asociatia Dunarea Moldova Noua a sarbagtorit Ziua mondiala a mediului acolo unde sunt cele mai grave probleme de poluare!!

Adaugă comentariu