Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ministrul Agriculturii asigurări că subvenţiile vor ajunge la beneficiari dar sistemul dă… eroare. Am înţeles asta la capătul discuţiei cu Dumitru Stepanescu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Caraş-Severin.

Concret, s-a simplificat procedura de depunere a cererilor pentru subvenţii dar mai e de lucru la sistemul informatic. „Sunt fermieri cuprinşi la control şi pentru culturi vegetale, şi în zootehnie. Este normal să introducem datele într-un singur raport dar… sistemul nu permite”, declară Stepanescu. Nouă fermieri din judeţ se confruntă cu această situaţie. Sau, mai corect spus, nouă s-au plâns şefului APIA care, la rândul său, a semnalat această problemă celor de „sus”.

Sistemul informatic îşi arată slăbiciunile şi în cazul marilor fermieri din judeţ. Aceştia au fost cuprinşi în control an de an, dar apar erori la introducerea în sistem a rapoartelor din teren. În opinia şefului APIA, ar fi de dorit rezolvarea acestor aspecte deoarece, în cazul marilor fermieri, este vorba despre mari suprafeţe de teren şi sume pe măsură. Din declaraţia lui Stepanescu reţinem că, în judeţ, sunt peste 2.000 de fermieri, mai mari sau mai mici, controlaţi în 2015, care nu îşi pot primi banii din cauza problemelor cu sistemul informatic. Iată de ce săptămânal au loc trei-patru discuţii cu dezvoltatorul softului.

Când vor ajunge banii la toţi cei care i-au solicitat? Se pare că totul ţine de… soft. Şefii APIA din ţară semnalează problemele în teleconferinţe. De aici ajung la urechea dezvoltatorului sistemului informatic. Iar acesta… promite că se rezolvă, după cum aflăm şi noi de la şeful APIA.

Din toată această situaţie, cei care suferă cel mai mult sunt fermierii. Aceştia vin la APIA, întreabă când îşi vor primi drepturile şi… aşteaptă. Până când? Până… la toamnă, am putea răspunde dacă ţinem cont de derogarea obţinută de ministrul Agriculturii de la Comisia Europeană. „Conform acestei derogări, plăţile de subvenţii de la APIA se pot face până pe 30 septembrie. S-a luat această decizie pentru cazul în care problemele de soft nu se vor soluţiona şi sistemul nu va permite introducerea datelor până pe 30 iunie. În acest fel, banii nu se vor pierde”, a încheiat Stepanescu.

Acesta dă asigurări că APIA lucrează în foc continuu pentru a-şi îndeplini atribuţiile faţă de fermieri. În paralel, se primesc cererile pe 2016, până pe 31 mai fermierii putând depune cererile fără penalizări. Cei care o vor face în intervalul 1-25 iunie vor suporta penalizări de 1% din valoarea subvenţiei pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.