REŞIŢA – În baza unui proiect de cooperare transfrontalieră româno-sârbă, vor fi monitorizate şi gestionate evenimente nedorite.
Marţi a avut loc prima şedinţă de lucru de după semnarea contractului de finanţare IPA, ce aduce judeţului Caraş-Severin un buget de 750.000 de euro. Partenerul lider al proiectului este Ministerul de Interne din Republica Serbia, iar din partea română Universitatea de Vest din Timişoara.
„Proiectul «Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a autorităţilor române şi sârbe în situaţii de urgenţă» are o valoare totală de peste 1,7 milioane de euro şi îşi propune consolidarea cooperării transfrontaliere între autorităţile române şi sârbe responsabile pentru managementul situaţiilor de urgenţă. Ca obiective specifice, se intenţionează dezvoltarea unui sistem eficient de avertizare şi de reacţie între cele două ţări, în conformitate cu standardele UE”, a precizat Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Despre îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în comun a autorităţilor responsabile prin reducerea timpului de intervenţie în situaţiile amintite a făcut precizări Victor Naidan, director în cadrul CJ: „Există şi un partener strategic în cadrul implementării – Apele Române –, cu ajutorul căruia am stabilit cursurile de apă ce vor fi monitorizate, respectiv Timiş şi Bistra. Sistemul de senzori va colecta informaţii atât despre creşteri rapide ale debitelor, dar şi topiri ale zăpezii de pe Ţarcu sau Muntele Mic, datele vor fi colectate într-un centru şi automat se va trece la protocoale de avertizare a factorilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă”.
Flavius Rotariu