Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană doreşte să obţină declasificarea morii Juracek, pentru a putea investi în consolidarea acesteia.

Autorităţile reşiţene s-au tot plâns vizavi de faptul că nu pot interveni asupra sorţii morii Juracek, atât pentru că imobilul aparţine unei societăţi aflate în faliment, cât şi pentru că e vorba despre un monument istoric. Obiectivul, situat în cartierul Stavila (pe strada Zimbrului, nr. 42), a fost ridicat în secolul al XIX-lea şi este unul dintre cele mai vechi imobile din Reşiţa. Clădirea a devenit un fel de aşezământ social, adăpostind aproximativ 45 de persoane, şi a fost preluată de municipalitate în urma unei licitaţii.

Moara Juracek este un obiectiv, o construcţie socială din Reşiţa care a aparţinut unei societăţi comerciale care a intrat în faliment, spune Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. La fel ca şi în cazul Mociurului, noi am făcut nişte paşi în sensul că am oferit o sumă, după evaluarea realizată de firma agreată de către Direcţia de Administrare a Patrimoniului, şi atunci putem spera la atragerea de bani din partea Guvernului, de exemplu, sau poate pe fonduri europene să modernizăm ce este acolo, să creăm nişte condiţii bune după ce se face o apartamentare. Şi bineînţeles cu acele responsabilităţi, pentru că locatarii de acolo au şi nişte responsabilităţi! E o zonă rău famată, cunoscută de reşiţeni, poate şi de turişti, nu puteam interveni pentru că nu eram proprietari. Dacă acum a fost aprobată achiziţia, sper ca după acea plată, într-o săptămână, în situaţia în care şi prefectura ne dă avizul favorabil, să putem să trecem la următorul pas, şi anume să facem apartamentarea, identificarea persoanelor care locuiesc acolo, şi bineînţeles putem oferi mai multe detalii“.

În urma licitaţiei, imobilul a fost adjudecat la 64.063,68 de lei (echivalentul a 10.400 de euro). Din aceşti bani se scade garanţia achitată deja de către municipalitate, în cuantum de 9.300 de lei, restul sumei urmând să fie achitată în 12 rate lunare egale. „Am oferit 10.000 de euro pe clădire şi pe teren, detaliază primarul Reşiţei. Păstrăm destinaţia, iar dacă ar fi după mine, am schimba şi titlul, pentru că este trecută pe lista monumentelor istorice, o clădire importantă a Reşiţei, care are eu ştiu ce receptori de posturi de televiziune şi cam atât, pe o faţadă declarată scriptic extrem de importantă, dar fără să existe sume compensatorii care vin de undeva, care să ofere acolo şi confort şi siguranţă. Pentru că eu cred că acea construcţie nu oferă nici una, nici alta“, crede Stepanescu.

Municipalitatea va încerca să facă demersurile pentru scoaterea obiectivului de pe lista monumentelor istorice, pentru că altfel s-ar putea investiţiile ar putea fi făcute extrem de greu şi costisitor. „Eu voi face tot posibilul să vin cu explicaţii, împreună cu colegii. Cred că s-ar impune acest lucru, pentru că nu poţi interveni şi să ai tot felul de oprelişti dar fără bani, fără explicaţii ce au legătură cu factorul bănesc“, a conchis primarul.