Caraş-Severin, Romania

VĂLIUG – Președintele și vicepreședintele forului, alături de arhitectul județului, au participat miercuri la activitățile „Lunii pădurii“. Pe parcursul anului 2017, Ocolul Văliug și-a propus să împădurească o suprafață de 21 Ha, dintre care, 18 ha – împăduriri integrale și trei hectare completări.

Am participat, la invitația bunului meu prieten, Mihai Bona, la plantare de molizi. Fiind și luna împăduririi, am considerat că e bine să participăm, împreună, pe de o parte, pentru a vedea la fața locului stadiul împăduririi și felul în care arată pădurile din județul Caraș-Severin, în speță, Ocolul Silvic Văliug, iar pe de altă parte, pentru a participa efectiv la împădurire, astăzi, reușind marea performanță ca împreună cu domnul vicepreședinte și cu arhitectul șef să plantăm aproximativ 20 de molizi. Este o acțiune binevenită, pentru că, până la urmă, județul, dacă excelează prin ceva, excelează prin pădurile pe care le are“, a explicat Silviu Hurduzeu, președintele CJ.

În urma tăierilor accidentale, prin uscarea molidului, din cauza ipidelor, s-a creat un ochi de circa un hectar, pe care Ocolul și-a propus să-l împădurească cu molid, larice și fag, urmând să se asigure, pentru viitor, pădure. Sunt muncitori zilieri în număr de 15, personal silvic din cadrul ocolului, responsabilul cu împăduririle, de la Direcția Silvică din Caraș-severin este prezent George Rotariu, responsabil pe linie de CRP în cadrul Direcției, și, cu deosebită onoare, președintele și vicepreședintele Consiliului Județean, care sper să se întoarcă peste șapte ani, când va fi declarată starea de masiv închisă, să vedem ce reușite au la ceea ce au realizat astăzi. Avem de introdus 91.000 de puieți, din specia fag, ponderea cea mare, molid, brad. De asemenea, am adus și specii valoroase, precum paltinul, pe care l-am produs noi, în pepinierele proprii, și frasin, pe care l-am achiziționat de la pepiniera de la Recaș, dar și 1.500 de puieți de cireși. Pentru că vrem să dăm și o notă aparte, adică să venim și cu niște specii valoroase, care să înnobileze pădurea. După cum bine se știe, pe raza Ocolului Văliug, stațiunea este tipică de făgete. În zona Văliug se pot face împăduriri chiar și în luna mai, având în vedere că, la 2 km distanță, pe un versant nordic, de exemplu, încă este zăpadă“, a explicat ing. Mihai Bona, șef de ocol