Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ziua Eroilor a atras, la Reşiţa, din partea administraţiei, doar adjuncţi.

Dacă tot au trecut Europarlamentarele, iar aleşii s-au felicitat ca atleţii tocmai trecuţi de linia de sosire, iată că prezenţa le-a fost cerută pentru o festivitate publică. În Piaţa Tricolorului, în faţa somptuosului monument care poartă deja câteva urme de degradare, Ziua Eroilor n-a mai atras din partea administraţiei decât adjuncţi. Şi dacă tot vorbeam de Europarlamentare, după ce au ştampilat buletinul de vot, unii dintre alegători au ieşit de la urne cu sentimentul că au scăpat de o piatră de pe suflet. La fel arătau şi joi, după ceremonialul militar, reprezentanţii autorităţilor publice, de parcă tocmai s-au achitat de o obligaţie. Unul dintre ei a întrebat de protocol, iar altcineva, din public, căuta să vadă dacă, la eveniment, se dau şi bani…

Ei bine, după toate astea, am ajuns ca, de la Ziua Eroilor să ne aşteptăm la orice, mai puţin la a fi cinstită de cineva.

Ochiul publicului reşiţean, atras în Piaţa Tricolorului mai mult de vremea frumoasă decât de festivităţi, n-a fost răsplătit de prezenţele de vază care odinioară se întreceau în strălucire cu uniformele statului. N-am avut prefect, n-am avut preşedinţi, n-am avut primari. Doar „sub” şi „vice”. Ce-i drept, nici uniforme nu mai avem…

Ceremonialul oficial, deschis de o slujbă religiasă, n-a fost urmat de prea multe alocuţiuni. Manifestarea a atras însă public – unul dintre cei prezenţi întrebând insistent: „Dar bani nu ne dau?” –, iar copiii prezenţi au fost aduşi de la şcoală, din inerţia sistemului care le cere dascălilor implicarea în proiecte extraşcolare.

„Ca de fiecare dată, militarii români, împreună cu cetăţenii municipiului Reşiţa, au participat la ceremonialul militar de depuneri de coroane şi jerbe de flori dedicat zilei eroilor, a precizat lt.col. Dorel Rîşcu, şeful Biroului Informare-Recrutare şi ofiţer cu relaţiile publice la Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin. La această activitate au participat reprezentanţii administraţiei publice, mă refer aici la domnul subprefect Miu Nicolae Ciobanu, şi ceilalţi din administraţia publică locală. De asemenea, au participat reprezentanţii asociaţiei veteranilor, asociaţiei naţionale a cultului eroilor «Regina Maria», ai Asociaţiei cadrelor militare în rezervă şi retragere, şi copii de la Şcoala Gimnazială Nr. 8 care şi-au adus, ca de fiecare dată, prinosul de respect faţă de militarii români şi civili căzuţi în teatrele de operaţie”.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu