Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Jandarmii cărăşeni au pus în scenă un episod petrecut în urmă cu un secol, în urma căruia un jandarm şi-a dat viaţa, la Reşiţa, în timp ce păzea o ladă cu 180.000 de coroane, bani din care trebuiau plătiţi muncitorii de la ocnele de cărbune.

Vineri, 14 iunie, s-au împlinit 100 de ani de la stingerea unui erou al Reşiţei, jandarmul Nicolae Marcu, care şi-a dat viaţa în timp ce încerca să păzească leafa muncitorilor de la ocnele de cărbune din zonă. Comemorarea eroului a avut loc chiar în locul unde s-a produs nefericirea, la Gura Stârnicului, în Valea Domanului, fiind vorba despre intersecţia ce duce astăzi spre Hanul „La Boierul“. Există chiar şi un monument acolo, care a scăpat ca prin minune în Epoca de Aur din cauza nepăsării, fiind acoperit de natură şi devenind astfel de neremarcat.

În deschiderea acţiunii de comemorare, col. Alexandru Tobă, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, a dat citire unei pagini de istorie despre eveniment, în faţa monumentului din Valea Domanului. Tot acolo, jandarmii cărăşeni au încercat să pună în scenă acel episod, emoţionându-i pe cei prezenţi, chiar dacă o căruţă a luat locul trăsurii în care era transportată, sub pază, lada cu bani (180.000 de coroane). În momentul atacului, funcţionarii de la căi ferate au fugit spre Reşiţa, jandarmul Nicolae Marcu fiind singurul care a rămas să asigure paza salariilor oamenilor. A plătit cu viaţa, iar tâlharii au dispărut pentru totdeauna cu lada cu bani.

Jandarmul care a jucat rolul eroului a primit flori de la colegii săi, pe care le-a depus la monumentul flancat de doi colegi de-ai săi, în uniforme de epocă, unde au fost depuse şi coroane de flori de către autorităţi, momentul fiind urmat de scurte şi emoţionante alocuţiuni, printre care s-a remarcat cel al doamnei Culturii Cărăşene, Liubiţa Raichici, care a pledat pentru păstrarea şi apărarea valorilor şi tradiţiilor în contextul actual.

„Un eveniment care s-a dovedit a fi emoţionant. Cel puţin pe mine şi pe colegii mei cred că ne-a emoţionat. Un moment care încearcă să demonstreze că, printre valorile care ne definesc, în primul rând trebuie să stea istoria, de unde venim, cum venim, tradiţia, aşa cum a fost şi e. Trebuie să învăţăm să ţinem la înaintaşii noştri, nu ca să nu le mai repetăm greşelile, ci pur şi simplu să dăinuiască în noi, în sufletul nostru acele gânduri bune. În ziua de astăzi simţim şi trăim cu multe gânduri critice faţă de alţii. Ar fi bine, şi eu cel puţin stau lângă părintele meu de la unitate şi încerc să învăţ ce înseamnă smerenia. Trebuie să ne respectăm în primul rând pe noi, trebuie să ne schimbăm pe noi, sufletele noastre să se schimbe şi cred că criminali au fost şi atunci, morţi au fost şi atunci, eroi au fost şi atunci, şi sunt şi astăzi. Unitatea despre care am citit în acel ziar de acum o sută de ani, faptul că au fost 6.000 de reşiţeni alături de un jandarm care venea şi el din partea Ardealului, şi care credea în valorile de care vă vorbesc, a considerat că trebuie să-şi dea viaţa ca să apare salariile reşiţenilor. Şi reşiţenii l-au cinstit şi s-au adunat foarte mulţi în ziua înmormântării lui. Mi-aş dori din suflet ca şi reşiţenii mei, şi eu în primul rând, să încep să învăţ să ţin aproape pe semenii mei, pe reşiţenii mei“, ne-a declarat col. Alexandru Tobă.

Adaugă comentariu