Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă a fost an de criză, şi cărăşenii au reuşit să se angajeze. Iar cheia succesului e cât se poate de simplă.

Spre deosebire de cei de la Finanţe, care în 2012 şi-au dat peste cap planul la încasări, cei de la Şomaj au cam dat-o în bară. Şi asta pentru că planul lor prevedea un număr total de 3.800 de angajări, din care s-au perfectat doar 3.562.

De fapt, toate aceste planuri sunt simple statistici anticipate pe hârtie, iar împlinirea lor nu prea are mare legătură cu ce poate sau nu face o agenţie de şomaj. Până la urmă, instituţia nu are atributul legal de a genera vreun boom economic. Până una, alta, partea bună e că în 2012 au reuşit să se angajeze 3.562 de cărăşeni.

Şi dacă până acum se vorbea despre importanţa cursurilor de calificare, recalificare şi reconversie profesională, ei bine, numărul celor angajaţi în urma acestor programe nu este deloc satisfăcător. Doar 24 de persoane au reuşit să se angajeze, în condiţiile în care în 2012 au fost derulate nu mai puţin de 33 de cursuri, absolvite de 542 de şomeri.

Care este, totuşi, secretul angajărilor? Ei, bine, contactul direct cu angajatorul sau medierea prin intermediul agenţiei, pe locurile declarate de angajatori. Nu mai puţin de 3.181 dintre cărăşeni au reuşit angajarea pe această cale. Dintre aceştia, 2.076 de persoane au fost ocupate după ce au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională.

Antoniu Mocanu

1 Comment

Adaugă comentariu