Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aleşii judeţeni au aprobat închiderea celor trei centre de plasament din Caraș-Severin, înfiinţarea în locul acestora a unor case de tip familial, dar şi depunerea unor cereri de finanțare pentru acoperirea costurile pe care le presupun aceste proiecte.

„Este vorba de cele trei centre de plasament pe care le avem în județul Caraș-Severin: Speranța Reșița, Buna Vestire Caransebeș și Casa Noastră Zăgujeni. Copiii nu rămân pe drumuri odată cu desființarea acestor centre, dar există această obligativitate de desființare a centrelor de plasament în forma actuală, cu mulți copii și deschiderea unor case de tip familial. Sigur că noi mai avem ca alternative, în Reșița și în Caransebeș, apartamente care sunt folosite, în care stau copii și, de asemenea, încurajăm încredințarea copiilor asistenților maternali, tocmai pentru a scădea numărul de copii în centrele de plasament. Pentru fiecare din aceste centre a fost redactat un proiect de hotărâre și va fi depus un proiect de finanțare. Ele se închid, dar în locul lor vor fi înființate case de tip familial, la nivelul fiecărui fost centru de plasament, și de asemenea, centre de zi pentru dezvoltarea deprinderilor pentru viață independentă”, a spus președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu. Cele trei proiecte însumate au o valoare de peste 15 milioane de lei.

Încă din 2014, Guvernul are un program în care toate centrele de tip rezidențial vor trebui închise. Din 2014, Caraș-Severinul nu a făcut până în acest moment nimic, sunt județe în țară care au demarat procedura mai demult. În februarie, ADR și Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie au trimis o adresă prin care s-a menţionat faptul că pot fi accesate fonduri, deoarece centrele oricum vor fi închise doar că pe banii Consiliului Județean. Şi ca să nu mai apară o cheltuială în plus în bugetul judeţului s-au făcut proiectele, se vor accesa fondurile necesare. Cele trei centre de plasament din Caraș-Severin găzduiesc 116 copii, iar viitoarele case de tip familial vor găzdui un număr maxim de 12 copii.

N.C.

Adaugă comentariu