Caraş-Severin, Romania

Votarea regulamentului de impozitate a clădirilor nealiniate frontului stradal sau care „nu respectă regimul de înălțime stabilit” – în absența stabilirii, până acum, a unui astfel de regim de înălțime – este tema unei scrisori deschise adresate de Mircea Jacan, șeful Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, tuturor consilierilor. Jacan a formulat obiecțiuni la regulament și în timpul dezbaterii acestuia, dar conform regulii, executivul le-a trecut cu vederea.

Iată scrisoarea deschisă:

„Doamnă/Domnule consilier local,

Mă numesc Mircea Jacan și nu fac parte din niciun partid politic. M-am născut în acest oraș și trăiesc aici de aproape 60 de ani. Îi cunosc bine istoria și transformările prin care a trecut. Vă scriu pentru că îmi pasă de soarta sa.

Dumneavoastră ați votat în ședința de ieri a Consiliului Local Oradea Regulamentul privind aplicarea unor cote adiționale de impozitare pentru clădirile care nu respectă incadrarea in frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime stabilit. Deși obiecțiile pe care le-am formulat la Regulament erau atașate proiectului, probabil, nici măcar nu le-ați citit. Poate nu ați citit nici Regulamentul. Altfel, nu îmi explic cum s-a putut aproba o enormitate lipsită de logică, profund ilegală, care încalcă dreptul la proprietate a cetățeanului. Am atașat obiecțiile pe care le-am ridicat. Poate veți citi și veți realiza aberațiile votate. Vă reamintesc că și în comunism, dreptul de proprietate individuală era negat sub pretextul binelui comun, al interesului public, al dezvoltării și al progresului.

Doamnă/Domnule consilier, dacă vă imaginați că la alegeri cetățenii v-au acordat un cec în alb, să știți că greșiți! Votul pe care l-ați primit din partea mea și a altor cetățeni este unul de reprezentare. Datoria dumneavoastră în Consiliul Local este să reprezentați cetățenii Oradiei, nu persoanele sau partidul care v-au trecut numele pe lista sa de consilieri. Dumneavoastră și conducătorii dumneavoastră politici nu ați primit mandatul de a stabili ce este bine sau ce este rău pentru oraș, nici ca să-i trasați viitorul pentru următoarele cincinale. Cu atât mai mult, nu ca să faceți ”dresaj” cu cetățenii și să le modelați comportamentul social, sau să influențați ”contextul în care oamenii iau decizii, aplicând facilități și constrângeri”; pentru că nu sunteți nici psihologul cetățenilor, nici profesorul lor de educație cetățenească. Oricât vi s-ar părea de incredibil, ați fost mandatat ca să înfăptuiți dorințele și să reprezentați interesele cetățenilor din prezentul de patru ani. Chiar dacă aveți puterea, nu aveți dreptul de a hotărî în locul cetățeanului ce e mai bine pentru el, în pofida voinței sale. ”Iadul e pavat cu bune intenții” și nici o intenție bună nu îndreptățește încălcarea unui drept.

Doamnă/domnule consilier, în măsura în care ați votat ”pentru” Regulamentul, consider că nu îmi mai apărați drepturile și interesele de cetățean al Oradiei. Nu vă mai consider reprezentatul meu și vă retrag încrederea acordată la alegeri. Vă asigur că nu voi uita numele dumneavoastră și nu am să vă votez, nici pe dumneavoastră, nici lista pe care veți figura, indiferent de partidul din care veți face parte atunci. Sunt realist și pe deplin conștient că demersul meu nu vă produce o tresărire a conștiinței și nici nu vă afectează emoțional. Totuși, vă comunic că voi încerca să-mi conving toți cunoscuții să facă la fel ca mine.

Vă doresc o zi bună!

Mircea Jacan”

10 Comments

 1. Democrația are si ia lacunele ei Mircea cu totul de acord cu tine menționate mai sus …

 2. Felicitari Mircea Jacan, este ordinar ceea ce fac acesti mizerabili, cred ca nu exista asa ceva in toata Romania. Un luptator adevarat, care-si poarta principiile si dincolo de tatami.
  Nu degeaba avem un primar ‘liberal’ :)) (adica securistoid), destinat sa devina seful opozitiei. Si peste cativa ani prim-ministru, VOM AVEA O TARA BETON!
  SI TOTI VOM FI LA ACELASI NIVEL !!! NIVELUL ‘BOLO’!!
  Unde sunt lichelele hashtag? tlf-ii? Vedeti ca a deschis Bannon filiala, mars la rand putorilor …

 3. Absolut corect!. Democratia prin reprezentare nu e decat o utopie. Alesii, din clipa in care preiau puterea uita complet de cei care i-au votat, urmeaza linia partidului din care fac parte si sunt invulnerabili pentru 4 ani. Se intampla la nivel local, la nivel national, se intampla aproape peste tot in lume. Daca se mai intampla si sa fie realesi odata sau de mai multe ori, devin Zei, li se umfla ficatul si se comporta ca niste dictatori ordinari.
  Bravo Domnule Jacan!

 4. Mă numesc Mircea Jacan și nu fac parte din niciun partid politic. M-am născut în acest oraș și trăiesc aici de aproape 60 de ani. Îi cunosc bine istoria și transformările prin care a trecut. Vă scriu pentru că îmi pasă de soarta sa. RASPUNS CORECT MIRCEA JACAN ANTRADEVAR TRAIM CA UN ORAS PE NUME BETON CU DECIZI ILEGALE ALEJDWANU BETONAR BOLO NE VA DISTRUGE DACA MAI IA UN MANDAT SA NE FEREASCA DUMNEZEU SI ASA VA SCUMPI TOATE AN ACEST ORAS PINA AS TERMINA MANDATU CA STIE CA ORADENI NUL MAI VOTEAZA NEAM SATURAT DE CLASA MAFIOATA PENALA ZIS PNL CREDETI CA LA NESFARSIT VETI FI STAPANI ORADEI NU
  ORADEA E ANOASTRA NU AVOASTRA PENALILOR BOLOVANISTI LUPTAM PT ORADEA ASA CA NU TE MAI VOTAM NE AI DISTRUS CRIMINAL LA ANCHISOARE CU TINE PE 50 DE ANI PT ABUZURILE SUFERITE CINE LA TI VOTAT ATI FOST FRAERI NUL MAI VOTATI PE CRIMUINALU HITLER SA SCAPAM DE EL

 5. ciumagalbenapnl Reply

  dictatorului bolojan i s-au suit fondurile ue si puterea la cap, asta se crede deja ceausecu 2

 6. Proiecte de regulament tip „Ciuperca”! Ha ha ha … daca oamenii aia au casa construita legal cum pot sa fie discriminati, sa le ia impozit diferit …?

 7. NU EXISTA PRIMARUL BOLOJAN AVEM PE POLITICIANUL BOLOJAN,AFARA CU EL DIN POSTUL DE PRIMAR.

 8. Mirceo, scrisoarea este pt. imagine! Adevarata si singura rezolvare este sa ataci in instanta hcl-ul! Asta daca nu o face prefectul!

Adaugă comentariu