Caraş-Severin, Romania

Votarea regulamentului de impozitate a clădirilor nealiniate frontului stradal sau care „nu respectă regimul de înălțime stabilit” – în absența stabilirii, până acum, a unui astfel de regim de înălțime – este tema unei scrisori deschise adresate de Mircea Jacan, șeful Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, tuturor consilierilor. Jacan a formulat obiecțiuni la regulament și în timpul dezbaterii acestuia, dar conform regulii, executivul le-a trecut cu vederea.

Iată scrisoarea deschisă:

„Doamnă/Domnule consilier local,

Mă numesc Mircea Jacan și nu fac parte din niciun partid politic. M-am născut în acest oraș și trăiesc aici de aproape 60 de ani. Îi cunosc bine istoria și transformările prin care a trecut. Vă scriu pentru că îmi pasă de soarta sa.

Dumneavoastră ați votat în ședința de ieri a Consiliului Local Oradea Regulamentul privind aplicarea unor cote adiționale de impozitare pentru clădirile care nu respectă incadrarea in frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime stabilit. Deși obiecțiile pe care le-am formulat la Regulament erau atașate proiectului, probabil, nici măcar nu le-ați citit. Poate nu ați citit nici Regulamentul. Altfel, nu îmi explic cum s-a putut aproba o enormitate lipsită de logică, profund ilegală, care încalcă dreptul la proprietate a cetățeanului. Am atașat obiecțiile pe care le-am ridicat. Poate veți citi și veți realiza aberațiile votate. Vă reamintesc că și în comunism, dreptul de proprietate individuală era negat sub pretextul binelui comun, al interesului public, al dezvoltării și al progresului.

Doamnă/Domnule consilier, dacă vă imaginați că la alegeri cetățenii v-au acordat un cec în alb, să știți că greșiți! Votul pe care l-ați primit din partea mea și a altor cetățeni este unul de reprezentare. Datoria dumneavoastră în Consiliul Local este să reprezentați cetățenii Oradiei, nu persoanele sau partidul care v-au trecut numele pe lista sa de consilieri. Dumneavoastră și conducătorii dumneavoastră politici nu ați primit mandatul de a stabili ce este bine sau ce este rău pentru oraș, nici ca să-i trasați viitorul pentru următoarele cincinale. Cu atât mai mult, nu ca să faceți ”dresaj” cu cetățenii și să le modelați comportamentul social, sau să influențați ”contextul în care oamenii iau decizii, aplicând facilități și constrângeri”; pentru că nu sunteți nici psihologul cetățenilor, nici profesorul lor de educație cetățenească. Oricât vi s-ar părea de incredibil, ați fost mandatat ca să înfăptuiți dorințele și să reprezentați interesele cetățenilor din prezentul de patru ani. Chiar dacă aveți puterea, nu aveți dreptul de a hotărî în locul cetățeanului ce e mai bine pentru el, în pofida voinței sale. ”Iadul e pavat cu bune intenții” și nici o intenție bună nu îndreptățește încălcarea unui drept.

Doamnă/domnule consilier, în măsura în care ați votat ”pentru” Regulamentul, consider că nu îmi mai apărați drepturile și interesele de cetățean al Oradiei. Nu vă mai consider reprezentatul meu și vă retrag încrederea acordată la alegeri. Vă asigur că nu voi uita numele dumneavoastră și nu am să vă votez, nici pe dumneavoastră, nici lista pe care veți figura, indiferent de partidul din care veți face parte atunci. Sunt realist și pe deplin conștient că demersul meu nu vă produce o tresărire a conștiinței și nici nu vă afectează emoțional. Totuși, vă comunic că voi încerca să-mi conving toți cunoscuții să facă la fel ca mine.

Vă doresc o zi bună!

Mircea Jacan”