Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru că unităţile bugetare nu pot fi finanţate din două surse, elevii şi dascălii au intrat în panică. În judeţ există două licee – Colegiul Tehnic Cărăşan Reşiţa și Liceul Tehnologic din Bocşa – ce școlarizează absolvenți de clasa a VIII-a cu nevoi speciale.

„Ideea a fost foarte bună, respectivii copii integrându-se în învățământul de masă. Nu demult am luat la cunoștință despre un ordin al ministrului de Finanţe, ce precizează că unitățile bugetare nu mai pot fi finanțate din două parți. În fapt, învățământul de masă din cele două licee este finanţat de la consiliul local, iar clasele din învățământul special erau finanțate de Consiliul Judeţean. Prin urmare, lucrurile au ajuns într-un impas, devenind o problemă socială atât pentru elevi cât şi pentru dascăli. Profesorii care predau în aceste unităţi au atestat de învăţământ special şi au catedre formate şi din ore la învăţământul de masă”, a precizat Mariana Zvarici, președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Caraş-Severin.

Soluţiile găsite, pentru moment, se referă la faptul că elevii cu nevoi speciale rămân în clădirile celor două şcoli, dar, în acte, vor aparţine unei şcoli speciale. Pe de altă parte, cadrele didactice rămân fără posturi.

„Copilul de la şcoala specială va suferi, pentru că şi dacă nu va obține o diplomă de liceu cu examen de Bacalaureat, acolo învaţă o meserie şi poate fi integrat, cu atât mai mult cu cât simte apartenenţa faţă de colegii din clasele învăţământului de masă. Le predau cadre didactice specializate – ingineri, maiştri – care îi pregătesc pentru o meserie, lucru pe care alţii nu-l vor putea face. Noi, dascălii, suntem absoluţi nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă şi de soluţiile propuse de la Bucureşti”, a mai amintit prof. Zvarici.

La Reşiţa sunt patru clase, iar la Bocşa – şase, ce reprezintă „şcoli speciale” de nivelul liceului. Or, cele câteva clase nu se pot constitui într-un liceu de profil. „Regulamentul s-a schimbat în timpul jocului, în sensul că ordinul a venit în timpul anului şcolar. Măsura s-a luat pe an calendaristic, pentru că aşa fac Finanţele, iar problema pentru copii nu este majoră, pentru că vor rămâne, ca şi locaţie, în cele două instituţii. Totuşi, clasele nu vor mai ţine de cele două licee, ci vor fi structuri ale şcolilor speciale. Asta creează o problemă majoră, pentru cadrele didactice ce lucrează în instituţia respectivă. Ele au susţinut un examen de titularizare şi au obţinut certificatele pentru a lucra cu aceşti copii cu nevoi speciale. Din păcate, nu vor mai avea catedre întregi şi vor intra în reducere de activitate fără vina lor. Totuşi, vor fi aceiaşi dascăli care predau la clasele respective. În viitorul apropiat, colegii care lucrează în cele două instituţii vor intra în reducere parţială de activitate, vor trebui întregite normele. Din septembrie 2014 va fi nevoie de acreditare ARACIP pentru funcţionare la cursurile liceale, aşa că vor mai fi situaţii complicate. Pe locaţiile actuale pe care le au cele cu personalitate juridică, unele nu îndeplinesc condiţiile de acreditare. Cu precădere din pricina bazei materiale specifice pentru elevii respectivi”, a precizat insp. Ion Moatăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Caraş-Severin.

Pe de altă parte, dacă clasele speciale vor aparţine unei alte şcoli şi vor funcționa în vechile unităţi, unii edili cârcotaşi ar putea pune întrebări legate de cine va face plata utilităţilor. Întrebări care au şi fost puse, în mod retoric, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social. Pentru a sesiza Ministerul Finanţelor – forul ce ar putea aduce modificări la hotărârea ce a creat problema, subprefectul Anton Paulescu a precizat că va transmite completările sindicatelor către Guvern.

Flavius Rotariu

8 Comments

 1. serban cosmin Reply

  Ce cauta BABA aia in dungi ca la puscarie…ea ar trebui sa fie la PENSIE ca e batrana si e baba…de ce nu lasa postul ei vacant pentru cadre tinere???

 2. serban cosmin Reply

  Nu e prof Zvarici e invatatoare…si de ce nu e la pensie???LEGEA pentru ea nu se respecta???

  • Doamna Zvarici este pensionara!
   In acelasi timp este si lider de sindicat!
   De la sindicat nu iesi la pensie. De acolo esti dat afara!
   Ce mai asteptati?

  • Este invatatoare si este si pensionara! Dar ce aveti cu ea, railor, trebuie femeia sa isi termine vila de la Valiug ca doar banii de la sindicat cine ii verifica?? Aud???

  • cosmin stefan Reply

   Este invatatoare si este si pensionara! Dar ce aveti cu ea, railor, trebuie femeia sa isi termine vila de la Valiug ca doar banii de la sindicat cine ii verifica?? Aud???

   • serban cosmin Reply

    Nimeni… si cine plateste conversatiile NON STOP de la telefonul extra modern??? Cineva a asistat-o vreodata cum a predat la cei mici??? JENANT …si ce daca va rade in nas…Si cei mai nepriceputi si semianalfabeti sunt in invatamantul carasean (cu minuscule)…ca doar de semianalfabeti suntem condusi. Cel care l-a propus tot semianalfabet a fost ca … ce poti sa mau gandesti…cand vezi ca la altii legea este abrogata si la altii legea e aplicata de 3 -4 ori…UNDE SUNT TINERII TARII??? CEI CARE NU CORIZEAZA NU AU DREPTURI…SAU ?

 3. Balanescu Dana Reply

  Balanescu Dana: Aceleasi probleme ca si pentru Biblioteca Judeteana: din cauza unui ordin al unui ministru, care cine stie ce a visat intr-o noapte si a doua zi a si dat acest ordin. Fara sa evalueze situatia, fara sa investigheze! In ambele cazuri, se distrug cariere, se anuleaza profesionalismul si experienta angajatilor, sunt afectati elevi si utilizatori/cititori!
  De ce mai avem un Parlament atit de stufos, cu parlamentari tot mai inactivi (dar ot mai des cercetati penal), daca in Romania se emit toot mai multe ordine ministeriale ori ordonante de urgenta ale guvernului! Se ocolesc legile organice (si banuiesc de ce)! Iar, natiunea, indignata, doborita (azi noapte am vazut o emisiune despre inventarea unor noi taxe si impozite) nu mai reactioneaza, desi presa mereu avertizeaza! Doamne-Dumnezeule, treziti-va, romani! Cum spunea si sora Aurei Ion: „nu mai aplecati capul!”

  • Balanescu Dana Reply

   In articolul despre biblioteca (Roxana Nafiru) se preciza ca transferul salariatilor se va face, numai cu acordul acestora, în condiţiile art. 173 din Codul Muncii.
   In articolul despre biblioteca (Roxana Nafiru) se preciza ca transferul salariatilor se va face, numai cu acordul acestora, în condiţiile art. 173 din Codul Muncii. Si mai exista art. 174. macar atit sa se respecte! Cum am scris mai jos, din, pacate, oamenii nu mai reactioneaza, observ chiar si tot mai putine comentarii la diverse articole. Si acelea, care mai sunt, NU ating fondul problemei! SI, de fapt, CINE SA ASCULTE VOCEA NATIUNII/RATIUNII????? Bunul Dumnezeu, insa, sigur si va da rasplata cuvenita cui trebuie!

Adaugă comentariu