Caraş-Severin, Romania

Prin mâna aleşilor locali a trecut, recent, o nouă rectificare de buget, fiind modificată totodată şi lista obiectivelor de investiţii pe anul 2011. Astfel aflăm că, dacă anii precedenţi, se alocau bani doar pentru studii de fezabilitate în ceea ce priveşte unele drumuri, parcări şi poduri, iată că anul acesta se dau bani şi pentru lucrări. În total, Reşiţa va cheltui anul acesta 93,7 milioane de lei, din care doar 12,9 milioane sunt din bugetul local, restul sumei urmând să fie suportat, în cea mai mare parte, din credite (bancare interne sau externe).

Se prevede faptul că vor continua lucrări precum cele începute la Km 7, la podul de pe Bârzava, de la intrarea în Moniom, la blocurile de locuinţe sociale de pe Calea Caransebeşului, amenajarea terenului dintre Km 7 şi 8, ISPA, extinderea şi reabilitarea spaţiilor Colegiului Economic al Banatului Montan, ori cele de la grădina zoologică. Valoarea totală a cheltuielilor prevăzute pentru continuarea acestor lucrări este de 19,2 milioane de lei, din care 2,6 milioane sunt de la bugetul local, restul fiind asigurate, în mare, din credite şi alocaţii bugetare de stat.

La capitolul lucrări noi, vor fi atacate reabilitarea carosabilului, trotuarelor, amenajarea locurilor de parcare şi a pistelor de biciclete în zona arterelor principale din Lunca Bârzavei, pe B-dul Republicii sau pe traseul Triaj, Lunca Pomostului, Moroasa, precum şi în Oraşul Vechi, alimentarea cu apă şi canalizare pentru Secu şi Cuptoare, locuinţe sociale, extinderi şi reabilitări de parcuri, achiziţionarea şi montarea de centrale termice pentru şcoli, reabilitarea sistemului de termoficare şamd.

Pentru aceste lucrări noi au fost prevăzute cheltuieli de 62,7 milioane de lei, 8,3 milioane din ele fiind din bugetul local, 49,1 milioane – din credite bancare interne, 1,8 milioane – din credite externe, 1,5 milioane – din alocaţii bugetare de stat, iar restul din alte surse.

Antoniu Mocanu