Caraş-Severin, Romania

VRĂNIUŢ – Administraţia locală de pe valea Caraşului investeşte în siguranţa cetăţenilor.
Şase camere video vor fi montate  în cele şase intersecţii de pe raza localităţii Vrăniuţ, pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii. Valoarea achiziţiei se ridică la suma de 27.000 de lei, potrivit declaraţiilor primarului comunei Răcăşdia, Ilie Mirco Lechici. Decizia de a instala un sistem de supraveghere pe raza satului Vrăniuţ a fost luată de primar după ce acesta a fost nevoit, în urmă cu doi ani, să renunţe la serviciile persoanei care asigura paza în localitate.

„În organigrama noastră aveam prevăzute 18 posturi, din care 17 erau ocupate. Prin proiectul pe care îl derulam cu fonduri europene pe Măsura 313, eram obligaţi să angajăm doi agenţi de turism pentru a putea primi ultima tranşă de bani pentru finalizarea centrului de informare turistică din Răcăşdia. Cum nu puteam face alte angajări, pentru că posturile erau blocate prin lege, am fost nevoiţi să renunţăm la serviciile omului care asigura paza la Vrăniuţ. Astfel, postul acela a fost transformat în unul destinat agentului de turism“, ne-a explicat primarul Ilie Mirco Lechi. De atunci, localitatea a rămas fără pază, astfel că nevoia montării unor camere video în localitate a fost mai mult decât necesară. Sistemul de supraveghere video va fi funcţional în următoarele săptămâni. Acum, Ilie Mirco Lechici se gândeşte să extindă proiectul şi în centrul de comună.

„La Răcăşdia avem doi agenţi de pază, însă sperăm ca până la finalul anului să reuşim să montam şi aici 16 camere video. De când sunt eu primar, nu am avut incidente deosebite cu furturile din locuinţe sau cu alte acte de violenţă, crime ori bătăi, însă, sunt de părere că este bine să fim vigilenţi. Singurele neplăceri pe care le-am avut au fost legate de mici furturi de prin grădinile oamenilor“, a concluzionat Lechici.