Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă v-aţi făcut planuri să ieşiţi la iarbă verde la sfârşitul acestei săptămâni, nu trebuie să uitaţi acasă sacii pentru gunoi, căci astfel puteţi fi amendaţi. Recomandarea vine din partea comisarilor Gărzii Judeţene de Mediu, care alături de poliţişti şi jandarmi, vor efectua controale în aceste zile, în special, în zonele des frecventate de cărăşeni pentru picnic.

Deşi plină de intenţii bune la adresa protecţiei mediului, Legea Picnicului – care aduce multe obligaţii şi interdicţii pentru amatorii de grătare şi distracţie în aer liber – nu poate fi momentan aplicată în Caraş-Severin, deoarece nu există nici un spaţiu amenajat în acest sens de autorităţile publice locale. Mai mult, în lege nu este prevăzut vreun termen până la care primăriile sunt obligate să amenajeze astfel de spaţii de recreere, care să fie dotate cu locuri pentru prepararea grătarelor, cu parcări pentru maşini şi platforme pentru colectarea selectivă a deşeurilor, sau cu toalete şi surse de apă. Chiar şi aşa, Gheorghe Pitulan, comisar în cadrul Gărzii Judeţene de Mediu, dă asigurări că cei care vor încălca normele legate de protecţia mediului, şi nu numai, vor fi aspru sancţionaţi.

„Nu trebuie neapărat să aplicăm amenzi pe Legea Picnicului. Este o chestiune de bun-simţ ca după ce mergi la picnic să-ţi strângi gunoiul, aşa că cei care nu vor face acest lucru vor primi amenzi cuprinse între 300 şi 3.000 de lei. Gălăgioşii vor fi şi ei amendaţi cu sume cuprinse între 200 şi 400 de lei, în timp ce persoanele care-şi spală ustensilele folosite la picnic în apele din vecinătate vor fi sancţionate cu suma de 200 de lei. Amenzile cresc până la 3.000 de lei pentru şoferii care-şi spală autoturismele în râuri sau pâraie, iar cei care fac focul în vetre neamenajate, adică, direct pe sol, fără a folosi un grătar mobil, sunt pasibili de amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei“, ne-a declarat Gheorghe Pitulan.

Roxana Bălan Nafiru