Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Președintele Biroului Electoral Județean, judecătorul Rustin Ciasc a explicat situația întâlnită la secția de votare 61.

Raportarea privind prezența la urne la ora 10.00 după raportarea efectuată de toate cele 365 de secții de pe raza județului – datorită faptului că nu mai există secții eșantion – a fost în procent de 6,22%. Comparativ, la prezidențialele din noiembrie 2009, prezența la aceeași oră la urne a fost de 5,18%. În orașele și municipiile cărășene și/au exprimat opțiunea electorală 6,16%, iar în mediul rural – 6,31%.

„Secțiile de vot au deschis conform programului electoral și, din câte s-a raportat, nu există niciun incident privind desfășurarea turului de scrutin cu o excepție, respectiv la secția de pe raza municipiului Reșița unde biroul de secție a anunțat, în cursul dimineții, BEJ cu privire la faptul că un top de 400 de buletine nu se regăsește în materialele electorale. Precizez că buletinele de vot s-au distribuit pe secții în topuri de câte 400 și exista obligativitatea verificării și întocmirea proceselor verbale de predare – primire. Din datele consemnate în acestea, rezultă că materialele au fost livrate în cantitatea corespunzătoare, respectiv 1.355 de buletine. În urma constatării lipsei topului de 400 se diminuează corespunzător numărul total de buletine de vot, respectiv la 955. Din punct de vedere electoral, în cazul în care acestea s-ar dovedi insuficiente – ceea ce ar presupune ca 80% din cetățenii arondați secției respective să voteze – se vor prelua buletine de vot din alte secții, pe baza unor procese verbale. Chiar la acest tur există o secție din zona Oravița care a rămas fără buletine și care a preluat pe baza procesului verbal, sub pază, alte buletine. Din punct de vedere al consecințelor disciplinare sau penale, se fac investigații din partea organelor abilitate. Procesul de vot nu s-a întrerupt, nu s-a dispus suspendarea și a continuat în parametrii legali. Este vorba de buletine de vot albe, care nu poartă ștampila secției și care, potrivit legii electorale, sunt nule. Nu există date, până în prezent care să indice suspiciunea de fraudă.Am dispus verificări la toate secțiile din Reșița, dar nu s-a constatat un surplus de 400 la o altă secție“, a precizat președintele BEJ 11, Rustin Ciasc.

La „Evidența populației“ în Reșița, 29 de persoane au solicitat preschimbarea actului de identitate sâmbătă, 1 noiembrie, iar duminică, în ziua alegerilor, până la ora prânzului, nouă reșițeni au solicitat carte de identitate pentru a putea vota.

Adaugă comentariu