Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Programul de susţinere, care a debutat în 2017 şi a continuat în 2018, se va derula şi în 2019.

Roşiile autohtone sunt tot mai apreciate pe piaţa românească pentru gustul deosebit, chiar dacă nu se compară cu roşiile de odinioară din grădina bunicii. Seminţe din acele soiuri nu mai există nici în depozitele institutelor de cercetare. Comparativ cu roşiile de import însă, cele autohtone sunt superioare, la calitatea tomatelor contribuind solul. Acesta este motivul pentru care agricultorii sunt în continuare încurajaţi să cultive tomate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alocând în programul de susţinere suma de 3000 de euro pe legumicultor într-un an. Caraşul nu se numără între judeţele cu mulţi cultivatori de tomate, dar se pare că succesul celor 35 de beneficiari/an ai programului, derulat în anii trecuţi, e molipsitor.

„Anul acesta previzionăm peste 50 de beneficiari, spune ing. dr. Liviu Munteanu de la Direcţia Agricolă Judeţeană Caraş-Severin. Previziunea noastră se bazează pe discuţiile directe pe care le-au avut deja potenţialii beneficiari cu specialiştii DAJ CS, încă din luna ianuarie. Specialiştii noştri s-au deplasat în teren şi au stat de vorbă nu numai cu cei care au accesat anii trecuţi programul, ci şi cu alte persoane, fermieri care ar dori să acceseze pentru prima dată acest program. Trebuie să precizez că particularitatea de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate are o condiţie, şi-anume, tomatele trebuie să fie valorificate în perioadele ianuarie – martie şi noiembrie- decembrie. În 2019, MADR a prelungit această perioadă până la data de 15 iunie, ţinându-se cont de aspecte legate de condiţiile climaterice. Aşadar, ne bazăm pe faptul că vom avea beneficiari la acest program, pentru că a fost un program de mare succes în ţară, în general, dar şi în Caraş-Severin, în special“.

În anii trecuţi s-au remarcat bazinele legumicole din zona Fîrliug, Caransebeş, precum şi în Valea Caraşului, respectiv la Vărădia şi la Forotic, chiar şi în Clisura Dunării, la Pojejena. De asemenea, în zona montană programul la tomate a stârnit interes, la Rusca Teregova fiind un cultivator de legume care l-a accesat şi a produs tomate de calitate superioară. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, pe durata Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, în anul 2019, după îndeplinirea obligaţiilor legale prevăzute. De asemenea, cultivatorii trebuie să ţină cont de interdicţia acordării ajutorului de minims solicitanţilor a căror suprafaţă de culturi de tomate în spaţii protejate este obţinută prin divizarea unei exploataţii existente la data de 1 ianuarie a anului de cerere, cu excepţia succesiunilor şi a contractelor de vânzare cumpărare.

Adaugă comentariu