Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Reșițeanul Robert Lupu este cel mai titrat jucător de futsal din România. În sezonul trecut, el a devenit vicecampion național cu Informatica Timișoara, în calitate de jucător și antrenor. De asemenea, este selecționerul naționalei României.

JCS: Robi, s-a încheiat un prim sezon cu nou-înființata Informatica Timișoara, vicecampioana României la futsal. Cum a fost acest sezon?

R.L.: A fost un sezon reușit pentru noi. Când am relansat acest proiect, chiar eram în biroul primarului Robu și îi propuneam și dânsului să ni se alăture, spunându-i că suntem o echipă care vrea să dispute finala campionatului, să fim în față, pe podium. Pentru noi, a fost o realizare anul acesta, fiindcă am jucat finala. Din păcate, nu am putut s-o și câștigăm din primul an, cu toate că ne-am fi dorit.

JCS: Practic ai preluat această echipă din mers, tu fiind încă la Deva, echipă cu care ai obținut rezultate mari. Cum a fost să reformezi echipa Timișoarei?

R.L.: Pentru mine a fost mai ușor la Timișoara decât la Deva. Am avut experiența aceasta cu Deva și mă bucur că și Timișoara este o echipă care vrea să facă performanță, este o echipă aflată în față și se bate la titlu. Prin prisma rezultatului și a faptului că am fost aproape tot sezonul regulat pe primul loc și am ajuns în finală ca echipa de primul loc, cred că spune multe. Am reușit în această perioadă să facem față unor echipe precum Deva, câștigătoarea campionatului, sau CityUs Târgu Mureș, practic cea mai bună echipă a României ca și istoric al rezultatelor.

JCS: Se putea obține titlul încă din primul an?

R.L.: Aceasta a fost dorința, atât a mea, cât și a patronului Gabriel Lungu. Ne-am propus încă de la început acest lucru, chiar dacă puțin mai voalat, fără să ne anunțăm direct intenția de a ieși campioni. Stăteam și analizam și constatam că avem o echipă valoric peste celelalte echipe, bine, nu foarte mult valoric față de Târgu Mureș și Deva. Dar peste celelalte formații eram cu mult mai sus. Diferența s-a făcut la omogenitatea lotului, cei din Târgu Mureș jucau de vreo trei ani în aceeași formulă, au fost mult mai omogeni. Cred că Timișoara va fi o echipă care va reuși să aducă titlul la ea acasă.

JCS: Ați trecut și prin probleme financiare în acest sezon?

R.L.: Da, am avut la început de an anumite promisiuni, dar oarecum pe finalul sezonului s-au rezolvat . Dar, a fost destul de greu. Nu vreau să-l perii pe patronul nostru, dar este meritul lui că a reușit să ducă acest sezon până la capăt și oarecum să creeze în jurul acestei echipe o emulație care să aducă lumea la sală. Dânsul a făcut eforturi foarte mari și a reușit să redreseze situația financiară.

JCS: Între timp, ai fost numit selecționerul naționalei de futsal a României.

R.L.: Acestea au venit ca un rezultat al muncii mele. Mulți mi-au spus că e foarte bine ceea ce fac, dar este prea mult. Am discutat și în familie, cu soția mea. Cred că sunt prea multe lucruri pe care le fac deodată și am discutat cu patronul și la echipa de club cred că voi deveni doar jucător, pentru că mai trebuie să las din funcții. Am venit de la început la Timișoara cu gândul să fiu doar jucător, dar banii nu erau suficienți și a trebuit să fac și partea aceasta de antrenorat. I-am spus patronului că ar fi foarte bine să aducem un antrenor străin, iar eu să mai învăț niște lucruri și echipa să aibă pe bancă un antrenor cu mai multă experiență. Mă bucur că la Informatica, împreună cu patronul Gabriel Lungu am făcut ca acest proiect să meargă iar acum a soit timpul să mai iau de pe umerii mei anumite responsabilități. Noi am suferit oarecum la capitolul organizare, aveam nevoie de mai mulți oameni pe anumite compartimente. Am propus un antrenor străin, care să ne ducă spre locul I, zic eu. Avem pe listă doi antrenori din Spania, e și fostul meu antrenor din Spania, am discutat și cu Sito Rivera, actualmente selecționerul Ungariei. Am și proiectul de la echipa națională, pe care doresc să-l duc la capăt. Obiectivul meu este calificarea la Campionatul European din Slovenia.

JCS: Veți mai juca partide amicale cu Muncitorul Reșița, în perioada precompetițională?

R.L.: Avem o relație foarte bună. Țin minte că anul trecut numai cu Reșița am avut amicale. Ne-au dat și jucători și pot spune că sunt bucuros pentru Sile Giurcanu și Vali Ilaș , care s-au acomodat foarte bine. Li s-a propus prelungirea contractelor. Sunt jucători foarte buni. Mereu am spus că la Reșița se poate face o echipă de futsal foarte bună și cred că Viorel Lolea a făcut cât a putut din resursele pe care le-a avut. Și iată că a dat și doi jucători la vicecampioana țării. Ambii sunt în vederile echipei naționale.

 

Adaugă comentariu