Caraş-Severin, Romania

Senatorii din Comisia pentru sănătate au avizat favorabil o iniţiativă legislativă care prevede etichetarea produselor alimentare cu buline de diverse culori, în funcţie de cât de sănătoase sau dăunătoare sunt acestea. Dacă propunerea iniţiată de senatorul Dumitru Staicu va fi adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, produsele alimentare vor avea înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj câte o bulină verde, portocalie sau roşie.

Ce înseamnă fiecare bulină

Astfel, bulina verde va fi folosită pentru produsele sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, cea portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie, iar cea roşie pentru a marca produsele care conţin substanţe sau aditivi alimentari, care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

Potrivit propunerii legislative, criteriile potrivit cărora va fi acordată câte o bulină fiecărui produs alimentar vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.

Cum văd reşiţenii propunere legislativă?

Conştienţi de faptul că nu tot ceea ce consumă este sănătos, reşiţenii sunt de părere că este important să cunoască compoziţia produselor alimentare pe care le cumpără din magazine, şi salută iniţiativa senatorului Dumitru Staicu. „De meserie sunt  asistentă, iar etichetarea produselor cu buline mi se pare o idee foarte bună, mai ales pentru că eu am şi un copil, şi nu doresc să-i dau acestuia alimente care i-ar putea afecta sănătatea“, ne-a spus Mirabela Leu. De aceeaşi părere este şi pensionara Floarea Cotârlă: „Şi aşa nu suntem noi sănătoşi. Dacă mai mâncăm şi produse care nu sunt fabricate corespunzător, atunci ne îmbolnăvim şi mai rău“.

Rămâne de văzut dacă proiectul va trece, având în vedere că Guvernul a transmis Senatului un aviz negativ, propunând respingerea iniţiativei legislative.

Roxana Nafiru

Adaugă comentariu