Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De la paltoane, blănuri şi haine din piele, până la încălţăminte, confecţii şi textile, pe toate le găsiţi la târgul Fan Expo.

E timpul cumpărăturilor! Articole de sezon, la preţ de producător, aceasta este oferta prezentată de comercianţii târgului naţional Fan Expo, care are loc, în perioada 16 – 20 ianuarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa. Pe lângă haine de blană, pielărie, confecţii şi textile, la târg mai găsiţi articole pentru copii, încălţăminte şi accesorii. Marfa este pentru toate gusturile şi toate buzunarele.

„Preţurile nu sunt de criză, aşa cum le place unora să spună, ci sunt de producător. Asta înseamnă că pentru o haină de piele, de primăvară, oamenii nu vor plăti mai mult de 370 de lei, mult mai ieftin decât dacă ar cumpăra-o din magazine. Dar oferta de la târg este bogată, căci pe lângă marochinărie avem şi încălţăminte şi îmbrăcăminte de sezon. Oferta este extrem de bogată aşa că aşteptam să ne calce pragul un număr cât mai mare de vizitatori. În plus, pentru că suntem producători, putem să negociem preţul“, ne-a spus Raluca Lăcătuşu, unul dintre organizatori.

Astfel, preţul unei geci de piele pleacă de la 370 de lei şi ajunge la 500 de lei, în timp ce cojoacele din oaie, numai bune pentru zilele cu temperaturi negative, au preţuri cuprinse între 800 şi 1.200 de lei. Dacă doriţi în schimb o blană, atunci trebuie să scoateţi ceva mai mulţi bani din buzunare.

De exemplu, o haină din blană de nurcă costă între 2.900 şi 7.500 de lei, una de vulpe, între 2.500 şi 6.500 de lei, în timp ce preţul unei haine din astrahan pleacă de la 1.000 de lei, dar nu depăşeşte 3.000 de lei. Blănurile sunt aduse de la Orăştie, iar preţurile sunt negociabile. Tot de la târg doamnele îşi pot achiziţiona ţinute pentru ocazii speciale, dar şi pentru mersul la birou, în croieli moderne şi culori deosebite, care le vor scoate din anonimat.

La târg întâlnim şi doi producători de încălţăminte din Timişoara şi Suceava, care au articole atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Preţurile sunt cuprinse între 150 şi 220 de lei. Lângă standul cu încălţăminte găsim unul cu paltoane din lână. Pentru bărbaţi preţurile sunt cuprinse între 200 şi 250 de lei, iar cele pentru femei între 200 şi 250 de lei. Şi dacă doriţi să vă îndulciţi, să ştiţi că tot aici găsiţi şi un stand plin cu bunătăţi. De la ciocolată de casă, nuci cu aromă de rom şi bezele cu spumă de mere şi gem, până la salam de biscuiţi, jeleuri şi drajeuri cu stafide şi alune, toate aşteaptă să fie degustate.

Roxana Bălan Nafiru