REŞIŢA – Deşi puţin cunoscută şi practicată în România, profesia de „health coach“ a devenit în SUA una dintre cele mai solicitate profesii în domeniul sănătăţii. Elena Filipescu ne-a împărtăşit cum a ajuns să evolueze mai întâi în plan individual, pentru a înţelege necesitatea unei asemenea profesii în societatea actuală şi implicit rolul pe care-l are în dezvoltarea personală.
Revenită recent din SUA, unde locuieşte în prezent împreună cu soţul ei, ea ne-a vizitat la redacţie chiar înainte de a-şi încheia vacanţa acasă, la Reşiţa. Nu a ezitat să-şi spună vârsta, fiindcă nu are nimic de ascuns, însă cei 43 de ani pe care i-a mărturisit ar putea conta doar dacă luăm în considerare maturitatea intelectuală şi înţelepciunea de care dă dovadă, nu şi în ceea ce priveşte condiţia fizică şi chipul, care arată mult sub această cifră. În spatele acestui secret se află, totuşi, ani de studiu şi perfecţionare: „Provin dintr-o familie simplă unde, de mică, am primit ceea ce era mai important, iubirea. Cu trecerea anilor mi-am dorit să evoluez cât mai mult şi să dau un sens vieţii. Pe măsură ce trec anii ne dăm seama că nu este important doar să fim realizaţi profesional, aşa cum văd în societatea românească, sau să avem o casă frumoasă, maşină, ş.a., fiindcă fericirea constă în lucruri mărunte, în ceea ce suntem noi ca oameni, în ceea ce dăruim zi de zi în iubirea pentru aproape şi pentru tot ceea ce ne înconjoară. Când vom începe să iubim în acest mod, cum mi-au luat şi mie ani buni să înţeleg acest lucru, vom începe să vedem viaţa altfel. După toţi aceşti ani de muncă şi cursuri de formare şi de dezvoltare personală, cursuri de nutriţie, am ajuns să împărtăşesc cu cei din jurul meu experienţa proprie, fiindcă majoritatea populaţiei are deficienţe la acest capitol“.
Deşi este de formaţie economist, Elena Filipescu s-a orientat spre domeniul dezvoltării personale, axându-se pe activitatea de „health coaching“, legat direct de prevenţie în sănătate. În SUA, cererea pentru „health coaching“ este în momentul de faţă mai mare decât chiar numărul experţilor care pot oferi asemenea servicii. Începând cu grădiniţele, în şcoli, în centrele de fitness, în marile companii, asemenea experţi intervin pentru a-i ajuta pe oameni să facă alegerile potrivite în viaţă, pornind de la alimentaţie, sport, stil de viaţă sănătos până la comportament. Există mai mulți factori care trebuie luați în calcul pentru găsirea unui echilibru, pentru asta fiind construite programe individualizate care trebuie respectate: obiceiuri alimentare în familie, tipul de corp, preferințele personale, circumstanțele de viață, program zilnic, locație, acces la resurse și multe altele. Punerea tuturor acestor informații la un loc, într-un fel care să aibă sens și o notă personală, ajută la succesul procesului de „health coaching“.
Un asemenea expert sau consultant oferă informații personalizate, care sunt relevante la nivel individual. Un „health coach“ intervine ca autoritate care se concentrează pe educaţie şi prevenţie, însă o face multidisciplinar, atent la toţi factorii care influenţează energia şi sănătatea fizică. Evitarea bolii este preferabilă tratării ei, fiindcă medicii au la dispoziție un timp limitat pentru pacient. De aceea prevenţia este esenţială, iar asta se face prin „health coaching“. Medicii intervin adesea când e deja târziu și tratează izolat simptomele, respectiv boala. În loc să prescrie o dietă sau o reţetă magică, expertul „health coach“ creează un program riguros de viaţă care se axează pe nevoile individuale ale fiecăruia.
„Într-o societate în care toată lumea e focalizată să facă bani, adaugă reşiţeanca noastră, sunt şi oameni care dăruiesc iubire, care vor să ajute, iar eu sunt un asemenea om. Cred că este foarte necesar ca atunci când intervine o schimbare să-ţi doreşti mai mult, să-ţi doreşti să te schimbi, să nu rămâi în acea rază de confort în care statutul material îţi oferă linişte. Nu, liniştea nu a venit niciodată din lucrurile materiale. Liniştea, fericirea, iubirea, toate acestea vin din lucruri mărunte“.
Elena Filipescu speră şi îşi doreşte ca şi românii, dar mai ales reşiţenii, să înţeleagă importanţa acestei meserii, iar cât de curând, companiile, multinaţionalele, firmele, școlile de la noi să apeleze la serviciile unor astfel de experţi.
Alexandra Gorghiu