Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Marile centre urbane continuă să producă şomaj, în vreme ce micile oraşe vin cu posturile vacante.

Piaţa forţei de muncă de pe meleaguri cărăşene nu încetează să surprindă prin realitatea cifrelor. Şi asta pentru că, în vreme ce vechile mari centre urbane au rămas sub presiunea şomajului, centrele gravitaţionale ale locurilor de muncă s-au mutat în altă parte. Dar tot în Caraş-Severin, spre mulţumirea celor care nu cred în emigrarea peste hotare.

Cel mai fierbinte punct al şomajului rămâne vechea „cetate de foc” a Banatului de Munte, care şi-a încheiat socotelile pe anul 2013 cu un număr de 1.490 de şomeri, dintr-un total de 6.764 câţi figurau ca întregistraţi în tot judeţul. Dar situaţia este şi explicabilă, pentru că, până la urmă, nicio altă localitate cărăşeană n-a avut industria Reşiţei şi nici n-are o populaţie activă de 68.165 de cetăţeni, dintr-un total pe judeţ de 209.115 persoane considerate active (având vârsta între 18 şi 62 de ani).

Caransebeşul duce trena Reşiţei, cu 855 şomeri, la o populaţie activă de 37.677 persoane, pe a treia poziţie a podiumului urmând Oraviţa, cu 849 şomeri la o populaţie activă de 20.635 cetăţeni. Trebuie spus că toate datele menţionate sunt valabile la intrarea în 2014, pe agenţiile de şomaj din localităţile menţionate, incluzând situaţia localităţilor aflate în imediata apropiere, iar întâmplarea face ca acest clasament al şomajului să coincidă cu cel al populaţiei active din zonele respective.

La capitolul locuri de muncă vacante, însă, situaţia se schimbă. Regina posturilor disponibile, cumulat pe tot anul 2013, este Moldova Nouă, cu 2.199 de locuri, urmată de Reşiţa, cu 1.016 posturi, şi Băile Herculane, cu 553 locuri vacante. Toate dintr-un total de 5.458 de posturi, cât au fost înregistrate ca vacante în tot judeţul, în tot anul 2013.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. BESTIAL MUNICIPIU am ajuns, felicitari celor „competenti” cu aceasta situatie, dea lungul timpului fireste! Se mai mira cineva de ce a ajuns RESITA? O comuna mai dezvoltata?

Adaugă comentariu