Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La licitaţia pentru achiziţie, deschisă de Ministerul Dezvoltării pentru tramvaiele Reşiţei, s-a înscris un singur ofertant, Durmazlar Makine SAN. VE TIC A.S.

În vreme ce reprezentanţii municipalităţii făceau schimburi de vizite cu presupuşi parteneri vest europeni pentru a cumpăra tramvaie de acolo sau măcar din Arad, la licitaţia pentru tramvaiele urbei s-a înscris un singur ofertant, din Turcia.

Turcii de la corporaţia Durma au mai depus oferte şi la licitaţiile pentru tramvaiele din Bucureşti, Brăila, Galaţi şi Ploieşti, şi se laudă cu şase decenii de experienţă, cu largi facilităţi de producţie, întinse pe 150.000 de metri pătraţi, în trei fabrici de înaltă tehnologie, cu o producţie anuală de 8.000 de maşinării distribuite anual în 120 de ţări diferite, unele dintre ele fiind regăsite în rachetele lansate în spaţiu sau chiar în eoliene sau poduri. Căutând detalii, i-am găsit pe turcii de la Durma realizând, în 2013, primul tramvai turcesc pentru municipalitatea din Bursa. Nu departe de noi, la Timişoara, altă companie turcă a câştigat o licitaţie tot pentru tramvaie, procedurile fiind finalizate la începutul acestei luni.

Amintim faptul că, pentru accelerarea procedurilor, din pachetul de proiecte vizând tramvaiul reşiţean, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a preluat partea de achiziţie a garniturilor. Pentru ele a fost pusă la bătaie o sumă de 119 milioane de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), finanţarea fiind asigurată prin POR.

Anunţul de licitaţie a fost făcut în 17 ianuarie, pe SICAP, iar turcii de la Durmazlar au fost singurii care şi-au depus oferta în termen. Este vorba despre achiziţionarea a 13 tramvaie bidirecţionale, lungi de 18 metri, destinate transportului public de călători. Garniturile trebuie să aibă o capacitate de transport totală de minim 92 locuri. Pentru acestea, 28 de scaune vor fi fixe, nerabatabile, şi şase accesibile de pe zona de podea joasă, plus cele două posturi pentru vatman. Iar potrivit caietului de sarcini, garanţia va fi de minim 350.000 km sau minim cinci ani (care condiţie se îndeplineşte prima).

Din 2011, tramvaiele nu mai circulă în Reşiţa, în special din cauza problemelor legate de infrastructură. Zilele trecute, la 30 de ani de la inaugurare, municipalitatea a semnat cu ADR Vest contractul de finanţare pentru realizarea unui prim tronson de linie dublă, între Kaufland şi Triaj, de 3,7 kilometri, urmând ca, la final, după toate etapele de implementare, să atingă în jur de 10 kilometri de linie dublă. Iar pentru restul traseelor neacoperite, vor fi folosite autobuze electrice.

Dacă perioada de depunere a ofertelor s-a încheiat, următorul termen este de 22 octombrie 2019, pentru evaluarea tehnică şi financiară. Termenele pentru deliberare şi atribuire nu au fost încă stabilite, însă aşa cum ne-a asigurat primarul Ioan Popa, garniturile vor ajunge în municipiu pe măsură ce linia va fi realizată.

Antoniu Mocanu