Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zăpada i-a scos pe cei de la Deszăpeziri pe baricade. S-a lucrat zi şi noapte, iar autorităţile promit să fie vigilente şi să facă faţă situaţiei.

În vreme ce mai toată ţara a căzut sub asaltul zăpezilor, municipiul de pe malurile Bârzavei face încă faţă cu brio vremii. Ninsorile din ultimele zile au schimbat însă percepţia asupra vremii, ce s-a dovedit mult prea blândă pentru perioada pe care o parcurgeam. La nivelul Reşiţei, în lupta cu zăpada au intervenit, în două schimburi, 20 de angajaţi ai Serviciului pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, de Iluminat Public şi Deszăpezire, din subordinea municipalităţii. Ca şi utilaje, pentru deszăpeziri, serviciul reşiţean dispune de şase autocamioane cu lamă şi răspânditor, două tractoare cu plug în faţă, trei tractoare cu pluguri tractate, două maşini pentru răspândire manuală şi trei încărcătoare frontale.

La începutul anotimpului rece 2013/2014, municipalitatea reşiţeană mai dispunea de 600 de tone de sare şi de 2.000 de tone de nisip. Din această cantitate, după primele zăpezi, mai erau disponibile 250 de tone de sare, respectiv 2.000 de tone de nisip. Iar cantitatea poate fi suplimentată în funcţie de necesar, la fel ca şi utilajele disponibile, autorităţile având deja perfectate contractele necesare.

În perioada 24-27 ianuarie, pe străzile urbei au fost aruncaţi aproximativ 190 de metri cubi de amestec de sare şi nisip, în proporţie de 1:3, fiind folosite 11 utilaje, dintre care şase autobasculante cu lamă şi răspânditor, una pentru răspândire manuală, două tractuare cu plug şi două încărcătoare frontale, după cum ne-a explicat Cornelia Burileanu, şeful Serviciului de Gospodărie Urbană şi Mediu din cadrul Primăriei Reşiţa.

În noaptea de 26 spre 27 ianuarie, ce a deschis practic săptămâna, pe străzile municipiului au intervenit 30 dintre angajaţii Serviciului de Întreţinere, cu cele 11 utilaje. Trebuie spus că activitatea de deszăpezire este monitorizată, la Reşiţa, de inspectori din cadrul Serviciului de Gospodărie Urbană şi Mediu, în trei schimburi, precum şi de către angajaţi ai Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă, din subordinea municipalităţii.

Angajaţii serviciilor primăriei au intervenit pentru curăţarea arterelor de circulaţie şi a străzilor urbei, iar echipele de intervenţie vor continua să degajeze săpada şi poleiul atât de pe drumurile principale, cât şi de pe alei şi parcuri, de pe podeţele şi scările din municipiu. În clipa de faţă, Reşiţa mai dispune de 150 de tone de sare şi de 1.000 de tone de nisip. Şi, din fericire, la Reşiţa nu au fost probleme. Iar la începutul acestei săptămâni, drumul care face legătura între municipiul de pe Bârzava şi capitala Banatului a fost curat, fără tronsoane cu probleme.

Trebuie precizat că, potrivit deciziei consiliului local, toată lumea trebuie să contribuie la curăţarea trotuarelor! „Conform Hotărârii Consiliului Local Reşiţa nr. 1/2010, modificată şi completată, în temeiul art. 1 litera c), toţi agenţii economici şi operatorii, toate instituţiile publice şi asociaţiile de proprietari şi locatari, dar şi alte persoane fizice şi juridice au obligaţia de a curăţa zăpada şi gheață de pe trotuar pentru a permite circulaţia normală a pietonilor. Nerespectarea acestei îndatoriri constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 300 şi 700 de lei”, a mai precizat Cornelia Burileanu.

Momentan, inspectorii din cadrul Serviciului de Gospodărie Urbană şi Mediu au adus această obligaţie la cunoştinţa celor în cauză, urmează somaţii şi, eventual, amenzi.

Antoniu Mocanu

3 Comments

  1. Care ASALT? Care zapada??? 2cm aia e zapada? Sa va vad cand o fi ca acu 2 ani, cand RESITA arata ca dupa ASALT, dupa ce ninsese o noapte intreaga pe 1 decembrie daca va aduceti aminte!!!

    • Asta ca asta, dar stai sa vezi cat a costat „operatiunea OMATU” „…!!!

  2. SA AUZI SI SA NU CREZI! A FOST LUATA CU ASALT RESITA PENTRU A FI DEZAPEZITA! BAI FRATE CAT DE NEISPRAVIT POTI SA FII SA MINTI IN HALUL ASTA? LA RESITA A NINS ATAT DE PUTIN INCAT ZAPADA ARE 2 CM! BAI NE CREDETI PROSTI? CREDETI CA NU STIM DE DIVERSIUNEA ASTA PENTRU A AVEA MOTIV DE CHELTUIT BANII PUBLICI? D-ABIA ASTEPT SA PLEC DIN ROMANIA ASTA SAU SA VINA UNGARIA MARE SA SE OCUPE DE TARA ASTA LASATA DE IZBELISTE SI PRADUITA DE SMECHERI!

Adaugă comentariu