Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Jumătate din furturile din locuinţe din judeţ au fost săvârşite în Reşiţa, autorii fiind mai ales minori.La sediul IPJ Caraş-Severin a avut loc, luni, o întâlnire cu membrii Uniunii Municipale a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari, activitate ce reprezintă o componentă din cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe din mediul urban, desfăşurată la nivel naţional, intitulată sugestiv, „Fii precaut. Hoţii nu dorm“.

Scopul acestei întâlniri a fost familiarizarea preşedinţilor asociaţiilor de locatari cu principalele moduri de operare a celor care fură din locuinţe, dar şi cu noile metode oarecum ingenioase pe care le folosesc în ultima perioadă hoţii şi care nu au nici o legătură cu efortul fizic şi brutalitatea ruperii butucului de la uşă. Incredibil sau nu, hoţii reuşesc mai nou să pătrundă în locuinţele proprietarilor chiar cu acordul lor şi fură chiar „de sub nasul“ acestora. Este vorba despre metoda „instalatorul“, metoda „împrietenirii“, cea a „furturilor de bună ziua“ , metoda „comis voiajorul“ sau „coletul“.

Dacă prin metoda „instalatorul“ sub acoperirea unor lucrători sau instalatori de la diferite societăţi prestatoare de servicii de utilităţi publice din judeţ sub pretextul că verifică instalaţia de apă, electrică sau de gaz, hoţii pătrund în locuinţele locatarilor şi la un moment dat profită de neatenţia acestora, sustrăgând bunuri mici cu valoare mare (sume de bani, bijuterii), prin metoda „furturilor de bună ziua“ furturile se comit aproximativ după acelaşi scenariu: hoţul pătrunde în locuinţă cu uşa închisă, dar nu încuiată cu yala sau cheia, şi, în cazul în care locatarul sesizează ca a intrat cineva în casă hoţul salută politicos cu „bună ziua“ apoi se scuză spunând că de fapt caută pe altcineva şi a greşit apartamentul. Dacă proprietarul este în altă încăpere hoţul ia ce apucă, în special genţi, poşete, portofele, în general lucruri mărunte, care pot fi luate în grabă.

Statistic furturile din locuinţe din judeţul nostru prezintă o oarecare constantă din punct de vedere numeric, în anul 2011 ele fiind doar cu zece mai multe faţă de anul precedent însă acest aspect indică faptul că furturile din locuinţă reprezintă totuşi o practică obişnuită. Din păcate Reşiţa reprezintă un fel de sediu al materiei, aproape jumătate dintre furturi săvârşindu-se în municipiu, iar îngrijorător este faptul că un număr semnificativ dintre acestea au fost săvârşite de minori sau cu participaţia minorilor, fete şi băieţi.

Specialiştii spun că în ultimii ani nu mai putem vorbi de un profil al hoţului din locuinţe, idee întărită de datele statistice care arată că cele mai multe furturi sunt comise de persoane care se află la prima faptă şi că au crescut „furturile de subzistenţă“ (produse alimentare furate din diverse societăţi comerciale şi din boxele apartamentelor). Aşa că: aveţi grijă!

Lidia Almăjanu

Adaugă comentariu