Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi Caransebeşul vine din urmă şi include în programa şcolară forma de învăţământ profesional dual, administraţia reşiţeană nu se teme motivând că „oferta noastră este mai diversificată“. În plus, intrând în al treilea an de şcoală duală la Reşiţa, sunt aşteaptaţi şi primii absolvenţi.

Primăria Municipiului Reşiţa şi agenţii economici din localitate s-au reunit pentru a semna contractele cadru tripartite pentru învăţământul profesional dual. Începând cu anul şcolar 2019-2020, la Reşiţa vor funcţiona două unităţi de învăţământ cu profil tehnologic, Colegiul Tehnic şi Colegiul Economic al Banatului Montan, care, alături de administraţia locală, vor avea ca parteneri 31 agenţi economici. Dintre aceştia, 16 agenţi economici şi-au exprimat disponibilitatea de a forma elevii Colegiului Tehnic Reşiţa, pentru ramura producţie, iar 15 agenţi economici vor lua în practică elevii care vor opta pentru învăţământul dual de la Colegiul Economic al Banatului Montan, ramura servicii.

„Este nevoie de forţă de muncă calificată, iar privaţii aşteaptă forţă de muncă în firmele lor. Avem firme nou intrate în program şi aşteptăm elevi din mai multe părţi, chiar şi din afara judeţului. O să începem o campanie masivă de promovare, în primăvară. Ştim că de la anul va fi şi la Caransebeş forma de învăţământ dual, dar ei au partea lor şi noi ne extindem peste tot. În plus, oferta noastră este mai diversificată. Şi pentru că este al treilea an, ne aşteptăm la prima generaţie de şcoală duală reşiţeană, primii absolvenţi. E o bucurie să avem şcoală duală la Reşiţa, de trei ani“, a declarat consilierul local Luci Peia.

Până în acest moment, administraţia locală a afirmat că au fost înregistrate 171 de solicitări, în condiţiile în care anul trecut au fost 130 de elevi în clasele de învăţământ dual. Pentru anul şcolar 2019-2020, Colegiul Tehnic Reşiţa pune la dispoziţia tinerilor 98 de locuri pentru specializările electrician, sudor, lăcătuş, operator CNC, tâmplar şi mecanic auto. În schimb, oferta şcolară pentru învăţământul dual la Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa propune 73 de locuri pentru calificările bucătar, ospătar, lucrător hotelier, vânzător şi brutar/patiser.

1 Comment

  1. Superb,admirabil,inaltator pe hartie,dar un fiasco in realitate!Avalansa de agenti economici ,numarul impresionant de cautatori de mana de lucru tanara si calificata,te-ar duce cu gandul la un interes real din partea acestora!Nimic mai fals,totul este o prefacatorie maxima!Copiii nu sunt invatati nimic,nu li se arata nimic in practica,sunt pusi doar sa faca curatenie si sa pazeasca atelierele firmelor,banii sunt dati cu taraita si cu pipeta de catre firme si totul este o nebuloasa totala!”Renasterea invatamantului tehnic resitean” s-a produs prin comasarea celor doua Colegii tehnice resitene,cartierul Govandari a ramas fara liceu industrial si Colegiul de la Politie va deveni o institutie scolara mamut de 1.000 de elevi,in viziunea unor persoane care cred cu tarie in aceasta fantasmagorie!Atata timp cat doar Colegiul Economic este ajutat si sprijinit la moduyl real,cat toata lumea viseaza sa ajunga bucatar sau ospatar.invatamantul tehnic liceal resitean este un dezastru iminent!

Adaugă comentariu