Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipiul va avea prima staţie electrică de încărcare auto, începând de marţi, 6 martie, zi în care va fi organizat şi evenimentul inaugural. Aceasta va funcţiona pe strada 1 Decembrie 1918, undeva în spatele parcării de taximetre din spatele Hotelului Semenic. Luni, se lucra de zor la finalizarea obiectivului, primul de acest gen din judeţ, însă sunt în plan şi altele, tot pentru oraşul de pe malurile Bârzavei.

Lucrările de execuţie au început în urmă cu aproximativ două săptămâni şi, dacă vremea nu le-ar fi fost potrivnică, muncitorii le-ar fi încheiat chiar mai repede de atât. Tot de marţi, „deţinătorii de maşini electrice, reşiţeni sau care tranzitează municipiul se pot bucura de o staţie de încărcare gândită special pentru orice tip de maşină electrică. Aceasta (…) este disponibilă non-stop, în regim gratuit pentru taximetrele electrice“, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Potrivit municipalităţii, la evenimentul inaugural, alături de primarul Ioan Popa, va fi prezentă Doina Vornicu, directorul de operaţiuni al Grupului CEZ România, societate parteneră a municipalităţii în cadrul acestui proiect.

Ideea trecerii pe electric la Reşiţa a fost deschisă în faţa cetăţenilor de primar, care a şi iniţiat un proiect prin care toate taximetrele noi care vor să obţină autorizaţie în municipiu trebuie să fie exclusiv electrice sau cel puţin hibride (electric plus alt carburant). Consilierii s-au lăsat în unanimitate convinşi, iar proiectul a trecut cu brio, edilul promiţând că se va ocupa de amenajarea staţiilor speciale pentru alimentarea autovehiculelor electrice, taximetriştii urmând să beneficieze, pentru început, de gratuitate. E drept că autoturismele electrice sunt scumpe, dar cu programe de tip Rabla şi cu celelalte facilităţi acordate vehiculelor nepoluante de acest tip, costurile pot fi cu mult mai reduse. Şi, ce-i drept, nici gratuitatea de la Primărie nu e de refuzat.

În linii mari, un „plin“ la o astfel de staţie costă undeva între 20 şi 40 de lei. Iar tehnologiile moderne permit încărcarea cu 80% din capacitate a acumulatorilor de tip nou în doar 20 de minute, spre deosebire de încărcarea la o priză normală, care s-ar încheia undeva în 6-7 ore. Potrivit edilului, prima staţie a Reşiţei va fi atât cu încărcare normală, cât şi rapidă, partenerii de la CEZ având deja alocate terenuri pentru încă trei astfel de staţii.

10 Comments

 1. A extras cineva de la directia de inmatriculari auto cate masini electrice sunt in Resita? Atentie masini electrice nu hibride. Eu nu stiu nici una.

  Banuiesc ca masinile electrice trebuie sa compenseze poluarea facuta de autobuzele second hand de 10 atat de mult laudate.

  Apropos stiti ca in Bucuresti o calatorie cu autobuzul costa 1,3 lei (autobuze noi) iar la noi 2 lei?
  Apropos stiti ca suntem pe locul 3 in tara ca tarif scump ka mc apa/canal?
  Apropos stiti ca in alte orase locul de parcare anual e la jumate de pret ca la noi?

  Welcome to Resita! Cel mai scump oras sarac al Romaniei!

  Ex-Tinctor

  • Chiar nu contează câte mașini electrice sunt la ora actuală. Contează că nimeni n-ar fi atât de nesăbuit încât să-și cumpere o astfel de mașină cât timp nu există nici un loc de încărcare. Știm cu toții câtă încredere se poate avea în promisiunile autorităților, așa că absolut nimeni n-ar fi luat o asemenea mașină dacă doar li se promitea că li se vor face stații de încărcare. O să vezi că începând din acest moment, vor apărea mașini electrice în oraș.

   Legat de autobuze, crezi că în ultimii 10 ani s-a petrecut vreo revoluție în domeniul motoarelor diesel? Una atât de semnificativă încât să merite un singur autobuz prețul la care s-a achiziționat tot lotul? Vezi scandalul emisiilor poluante, care în ultimii ani a scăzut doar din pix, nu din măsurători la eșapament.

   În rest ai totală dreptate privind costurile transportului în comun, al apei, al gunoiului etc.

 2. Este excelent ales locul.
  Iti lasi masina la incarcat, intre timp vin schimbaciosii si-ti dau ceva lei ca sa iei taxi-ul pe motorina si sa-ti faci treaba prin oras.
  Daca te trece p.sarea, poti sa folosesti peretii Hotelului Semenic. Stiu taximetristii unde.

  In rest… initiativa foarte buna.
  Doar ca o sa te coste acolo parcarea mai mult decat te costa incarcarea.

  • In Resita nu este nici o masina electrica. Hibride mai sunt s-au mai cumparat recent.

   Sunt cativa oameni In Resita care au bani multu si care isi iau multe masini noi de peste 50 mii euro. Insa acestia isi cumpara Mercedesuri G-nustiucum sau BMW X-nustiucum sau alte masini de fite. Nu isi cumpara masini electrice…..
   Cu o masina electrica nu te dai ghertoi prin oras.
   De ce nu isi cumpara primarul o masina electrica personala sa ne dea exemplu, ca are bani.

   Ex-Tinctor

   • Sensul e bun directia e proasta !
    ne minumam de amplasarea acestor statii de incarcare ?!!
    uitat va unde vor amplasa BUZILE PUBLICE !
    chiar nimeni din acesta primarie nu merge pe teren sa vada ?!!

 3. Ma tot uit la evolutia acestui oras ,Resita ,incepem sa facem statii pt. incarcare masini electrice,dar nu vedem masini electrice de loc,nu s-au creat locuri de munca de loc in acest amarat de oras,spitalul judetean cand intri te apuca scarba cum arata si cine sunt doctori pe acolo,tinerii buni pleaca din Resita,cu alte cuvinte viitor sumbru pentru acest oras ,dar si pentru Romania.Clasa politica formata din nomenclaturisi (comunisti ),profitori de sistem si escrocii au distrus viitorul acestei tari !.

  • Ai zis-o mai bine decat puteam sa o fac eu. Pacat de acest oras, ii intinam cu prezentul trecutul frumos.
   Totul este un proces de prostire, de pacalire a oamenilor…

   Ex-Tinctor

 4. Uite chestia asta a face sa-mi doresc sa-mi cumpar o masina electrica…pacat ca acolo unde locuiesc, in municipiu bineinteles, nu am apa curenta si canalizare iar buda e in fundul curtii…A , si mai e o chestie, pe strada mea nu exista asfalt, e doar pamant batut cu urme de zgura prin el…
  Dar tot ma bucur de initiativa primariei…si promit sa-mi iau o electrica de indata ce o sa am asfalt in fata casei, ca e pacat de o masina noua sa o tarasc prin imala…Nu!?

 5. Directia e buna, numai ca sensul este gresit !
  Cum sa stimulezi conectarea la Viitorul indepartat…
  dar la viitorul imediat
  Daca cineva din acesta primarie a verificat unde vor fi amplasate BUZILE publice.
  Chiar Nu va este rusine !
  Pe banii nostrii faceti asemena prostii, …

Adaugă comentariu