Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După ce s-a trezit că a pierdut în faţa justiţiei un proces în care un judecător cărăşean a fost de acord cu un onorariu de 620.000 de lei, pe care municipalitatea va trebui să-i plătească din banii reşiţenilor, primarul Mihai Stepanescu s-a decis să schimbe, pe viitor, situaţia.

Potrivit edilului-şef, municipalitatea are în clipa de faţă pe rol nu mai puţin 250 de procese şi doar doi jurişti. Nu discutăm ce s-ar întâmpla dacă Primăria Reşiţa ar pierde toate aceste cauze, iar judecătorii reşiţeni ar aproba pentru fiecare dintre ele tot onorarii de peste 600.000 de lei, ci de faptul că de multe ori apărarea este dificil de efectuat din cauza volumului mare de muncă şi a complexităţii dosarelor.

Deşi şcolile sunt reprezentate în instanţă de juristul Inspectoratului şcolar, în problema procesului cu vechiul CET, primarul spune că juristul de la IŞJ nici nu ştia de el, iar primăria a fost introdusă ulterior în proces, neavând apărarea suficient pregătită: „Am considerat că este necesar să apelăm la un avocat sau la o firmă de avocatură, din cauza unor tertipuri care se practică în justiţia existentă, spune primarul Stepanescu. Deşi am fost introduşi ulterior în proces, aşa că am cerut amânarea, dar nu ni s-a admis un alt termen pentru a ne apăra. Am considerat că este oportun să apelăm la ajutorul unei firme de avocatură“.

Primarul a explicat că va evita aranjamentele posibile la o licitaţie prin achiziţionarea directă a serviciilor, limitând valoarea contractului pentru ca lucrurile să fie legale.

De altfel, consilierii locali au aprobat, în şedinţă extraordinară, achiziţionarea de servicii de asistenţă judiciară şi de reprezentare a intereselor municipalităţii şi a structurilor din subordine în faţa instanţelor de judecată.

Antoniu Mocanu