Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ediţia a II-a a Festivalului Internaţional „Porţile Poeziei“ a debutat joi la Reşiţa, cu prezentarea oaspeţilor. Deschiderea oficială – care a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean – i-a revenit vicepreşedintelui PNL, Sorin Frunzăverde, imediat după ce amfitrioana festivalului, dr. Liubiţa Raichici, managerul Direcţiei de Cultură, i-a înmânat acestuia titlul de „Cavaler al poeziei“, pentru „susţinerea permanentă şi exemplară a actului poetic şi cultural – artistică a judeţului Caraş-Severin“.

În stilu-i caracteristic, vicepreşedintele PNL şi-a început discursul cu o glumă, făcând aluzie la o ştire apărută în urmă cu două zile pe unul din posturile naţionale de televiziune: „Ieri eram la Viena, conectat la aparate după ce făcusem o comoţie cerebrală, potrivit Antena 3, iar azi sunt cavaler al poeziei. Este o schimbare de statut remarcabilă de la o zi la alta. Nu am nici un merit în realizarea despre care vorbea Liubiţa Raichici, dar este foarte frumos că, împreună cu Consiliul Judeţean, ea a reuşit să organizeze cea de-a II-a ediţie a festivalului internaţional de poezie“, a declarat Sorin Frunzăverde, care a mai precizat că Liubiţa Raichici ar putea organiza ediţia de anul viitor a festivalului din poziţia de preşedinte al Fondului Cultural Român, fiind propusă pentru acest post de PNL Caraş-Severin. Altfel spus, citându-l pe Frunzăverde, „Liubiţa Raichici va fi cel mai important sârb al României“.

După acest moment, a urmat prezentarea invitaţilor, majoritatea dintre ei fiind străini. Anul acesta sub cupola festivalului îşi dau întâlnire aproximativ 40 de poeţi, din 15 state – Marea Britanie, Polonia, Elveţia, Muntenegru, Serbia, Franţa, Rusia, Israel, Cipru, Ungaria, Irlanda, Japonia, Polonia, Bulgaria şi Austria – dar şi poeţi, critici literari, politologi şi scriitori români, care sunt aşteptaţi să sosească zilele acestea. De la întâlnirile literare ale festivalului nu vor lipsi nici poeţii din Caraş-Severin, aproximativ 50 la număr.

„Acest festival este modesta noastră barcă în care sperăm să adunăm tot ce este mai bun, adică, cuvintele, poezia acestei lumi, pentru că, până la urmă, cuvintele sunt cele care păstrează esenţa. Ele ne pot duce mai departe într-un viitor mai frumos“, a declarat emoţionată Liubiţa Raichici.

Tot joi, la Palatul Cultural din Reşiţa, a avut loc un concert simfonic al unor reprezentanţi ai Uniunii Compozitorilor din România, urmat de prima întâlnire literară a poeţilor. Azi, în cea de-a doua zi a festivalului, invitaţii vor face o plimbare cu trenul pe ruta Anina – Oraviţa, şi vor participa la o altă întâlnire dedicată poeziei, împreună cu poeţii orăviţeni. Sâmbătă, manifestările vor avea loc la Bocşa şi Băile Herculane. Festivalul se va încheia duminică, 3 iunie, cu discuţii libere despre experienţa rezultată în urma evenimentului.

Organizatorii festivalului sunt: Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Consiliului Judeţean, Fundaţia „Activity“ şi CEZ Group România.

Roxana Bălan Nafiru

2 Comments

  1. ionita toderita Reply

     Da Liubita !Se vede ca ai acelesi comportament ca poietii din vremea lui Ceausescu.Nu am auzit despre tine ca fiind un poiet adevarat dar este bine ca te bagi inseama.Pupa-L si tu ca ceilalti!

  2. ionita toderita Reply

     Asa trebuie sa se comporte orice poet sau artist!Trebuie sa elogieze marele conducator ca si pe raposatul.Numai ca raposatul a facut multe lucruri bune pentru romani.Acesta in 20 de ani se vede ce a facut.Poate romanii se vor trezi pe 10 Iunie si sa vedem daca nu mai este p CJ ,pe cine mai lauda Liubita.

Adaugă comentariu