REŞIŢA – Se fac deja paşi serioşi în privinţa proiectului pilot de amenajare de noi platforme subterane şi supraterane de colectare a deşeurilor menajere.
Municipiul de pe malurile Bârzavei este gata să-şi ascundă gunoiul sub preş, dar la propriu! Asta pentru că autorităţile locale sunt deja în faza avizării de mediu în cadrul proiectului ce vizează amenajarea de platforme subterane pentru colectarea deşeurilor menajere.
La sfârşitul anului trecut, Primăria, prin Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului, pregătea atribuirea directă pentru amenajarea a 30 de platforme de gunoi supraterane, de colectare a deşeurilor menajere, care deja se pot vedea în oraş, partea electrică a acestora fiind asigurată de panouri solare. Potrivit locatarilor din zona uneia dintre ele, platformele nu sunt momentan încuiate, însă urmează ca accesul să se facă pe bază de cartelă. Lucrările de construire aveau o valoare estimată la aproape 250 de mii de lei fără TVA. Iar acum, autoritatea locală este în plină procedură de avizare de mediu pentru lucrările de amenajare a 20 de platforme subterane de colectare a deşeurilor menajere. De fapt, municipalitatea a încercat să obţină o finanţare pentru aceste platforme prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, însă iniţiativa nu a fost acceptată, astfel că banii sunt suportaţi integral din bugetul urbei. Aşa cum preciza primarul Ioan Popa, este vorba despre un proiect pilot iniţiat de municipalitate, în cadrul căruia se construiesc 20 de platforme scufundate şi 30 supraterane. Iar în funcţie de opţiunea şi preferinţele reşiţenilor care le vor vedea, se va decide dacă urbea va merge mai mult pe platformele scufundate sau pe cele supraterane, deşi primarul s-a declarat preferinţa pentru cele subterane.
Ideea platformelor are la bază, în primul rând, nevoia de reciclare. Iar dacă reşiţenii o înţeleg, costurile presupuse de gestionarea deşeurilor ar putea fi cu mult mai scăzute. Pe de altă parte, modul în care au fost gândite platformele nu mai permite accesul celor care caută prin gunoaie, cele subterane având însă şi avantajul că nu vom mai vedea pubele şi gunoaie. Potrivit şefului administrativului reşiţean, pentru platformele subterane a fost organizată o licitaţie publică la care au participat cinci ofertanţi. Iar amenajarea unei platforme presupune costuri cifrate undeva la 13.000-13.500 de euro pentru o platformă subterană, respectiv 1.500-2.000 de euro pentru una supraterană, în ambele cazuri fiind vorba despre o suprafaţă aferentă pe care vor fi amplasate patru sau şase containere.