Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Patru personalităţi, promotoare ale culturii şi spiritualităţii bănăţene, au fost distinse cu titlul de Cetățean de Onoare al Județului Caraș-Severin“. 

După ce au fost aprobate în octombrie 2018 de către consilierii judeţeni, proiectele de hotărâre privind decernarea acestui titlu s-au concretizat luni, 4 februarie, în cadrul unei festivităţi la care au participat ierarhi, preoţi şi credincioşi de diferite confesiuni. Desfăşurată în sala de şedinţe a Palatului Administrativ, manifestarea a prilejuit evocarea unor importante pagini de istorie, chiar recentă, la care cele patru personalităţi şi-au adus aportul, ca modele de evlavie, credinţă şi patriotism, reprezentând adevărate repere pentru întreaga societate. Este vorba despre episcopul Miron Elie Cristea și episcopul Martir Dr. Valeriu Traian Frențiu, cărora titlul le-a fost acordat post-mortem, precum şi I.P.S. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului – decan de arhierie al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Preasfințitului Alexandru Mesian, episcop român unit, greco-catolic al Eparhiei de Lugoj.

„Proiectele de hotărâre pentru decernarea titlului au fost aprobate la propunerea celor două Episcopii, Episcopia Caransebeşului şi Episcopia Greco-Catolică a Lugojului, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu. Vreau să fac o paralelă între momentul de acum şi cel de la 1 Decembrie 1918, când conducătorii a două episcopii, una ortodoxă, episcopul de Caransebeş, Miron Cristea şi episcopul de Cluj, Iuliu Hosu, împreună, pe scena de la Alba-Iulia, îmbrăţişaţi, au rostit cuvinte de salut pentru toţi cei care au fost prezenţi acolo, acum 100 de ani. Pentru o zi, putem spune că Reşiţa a fost capitală spirituală a Banatului istoric, pentru că au fost evocate momente şi personalităţi din Episcopia Caransebeşului, Episcopia Greco-Catolică a Lugojului şi Arhiepiscopia Aradului“.

Laudatio pentru episcopul Miron Elie Cristea a fost rostit de protosinghel Casian Ruşeţ, consilier cultural şi secretar eparhial al Episcopiei Caransebeşului, titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Caraş-Severin“ post-mortem fiindu-i înmânat Episcopului Caransebeşului, PS Lucian Mic. Pentru episcopul Martir Dr. Valeriu Traian Frențiu, Laudatio a fost rostit de către Mihele Bogdan Andrei, preşedintele AGRU (Asociaţia Generală a Românilor Uniţi Greco-Catolici Reşiţa, iar titlul i-a fost înmânat PS Alexandru Mesian, episcopul român unit, greco-catolic al Eparhiei de Lugoj. Preasfinţitului Lucian i-a revenit onoarea de a rosti Laudatio pentru IPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, în discursul său menţionând că înaltul decan îi este părinte duhovnicesc, ca dealtfel, multor alţi preoţi aflaţi în sală. În acest cadru festiv a fost rostit Laudatio şi pentru PS Alexandru Mesian, de către vicarul general al Eparhiei de Lugoj, mons. Angelo-Narcis Pop. În semn de preţuire şi mulţumire pentru onoarea acordării titlului, IPS Timotei Seviciu i-a dăruit şefului judeţului o cruce, iar PS Alexandru Mesian, vădit emoţionat, i-a dăruit o Biblie jubiliară de mari dimensiuni, retipărită în anul 2000 după Biblia de la Blaj tipărită în 1795.

Prezent la manifestare, prefectul judeţului, Matei Lupu, i-a felicitat pe cei doi Cetăţeni de Onoare ai Judeţului în viaţă care întregesc galeria personalităţilor judeţului. 

Adaugă comentariu