Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu o producţie medie la hectar de 3.711 kilograme, recolta de grâu este printre cele mai mari din ultimii ani.

După ce anul trecut, din cauza secetei, recolta de grâu a fost aproape compromisă, fermierii cărăşeni se bucură acum de una din cele mai bune producţii de grâu la hectar. Şi nu doar grâul a obţinut producţii bune la hectar, ci şi orzul – 2.710 kg, orzoaica de primăvară – 2.129 kg, ovăzul – 1.863 kg, rapiţa – 2.191 kg şi triticale – 2.886 kg.

„În general, la toate cerealele păioase sau obţinut recolte bune la hectar, însă, cea mai bună producţie, de 3.711 kg/ha, au obţinut-o fermierii care au semănat grâu”, a declarat Mariana Brujan, şef-serviciu în cadrul Direcţiei Judeţene Agricole Caraş-Severin, joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

Probleme întâmpină însă fermierii care au cultivat anul acesta porumb şi floarea soarelui. „Dacă la grâu am obţinut producţii record, nu acelaşi lucru putem spune şi despre porumb şi floarea soarelui. Agricultorii care nu au respectat perioada optimă de însămânţare a porumbului şi tehnologia de cultivare, la recoltat vor avea producţii mult mai mici”, a mai precizat Brujan.

Anul acesta, suprafaţa arabilă însămânţată cu cereale şi legume în Caraş-Severin a fost de 83.015 hectare, iar cea rămasă nelucrată – de 46.614 ha. Cerealele pentru boabe, grâu şi porumb, reprezintă ponderea cea mai mare din cadrul culturilor agricole, atât în gospodăriilor populaţiei, cât şi în cadrul societăţiilor agricole comerciale. Datele specialiştilor agronomi mai arată că legumele în câmp şi cartofii predomină în gospodăriile cărăşenilor, majoritatea cultivând doar pentru consumul propriu. În ceea ce priveşte sectorul pomicol din judeţ, în acest moment, din totalul patrimoniului pomicol de 10.762 ha, numai 4.847 ha sunt livezi roditoare. Restul sunt fie livezi îmbătrânite şi neroditoare, fie plantaţii tinere ori teren în pregătire pentru plantaţii pomicole.

Roxana Bălan Nafiru