Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Se-ntâmplă să glumești cu omul. Și-i vin idei. Apoi fandaxia-i gata și de-aici ipohondria.

Și crede că mișcă și nimicul. A glumit și conu’ Leonida cu consoarta. Republican convins, i-a spus că-n republică oamenii nu plătesc biruri la stat, toți au lefuri mari și-s egali în drepturi. E treaba statului de unde plătește lefuri dacă oamenii nu plătesc biruri.

S-o vezi pe coana Miți cum dansa de bucurie în pași de can-can… Întinerise, nu alta… Dar gânduri sumbre îi tulbură somnul. De-afar’ se-aud împușcături. E rivoluție. Ba nu, reacțiune. Vor fugi amândoi la Ploiești, la republicanii conului Leonida.

Safta, venită cu noaptea-n cap s-aprinză focul, limpezește apele. A fost chef de lăsata secului. Chiar pe sub geamul conului Leonida, Nae Ipingescu s-a dus acas’ pe trei cărări trăgând din pistoale. Asta e toată rivoluția. Sau fandaxia coanei Miți…

Peste ani, republica a venit și conu’ Leonida n-a mai apucat s-o vadă. Mai bine pentru el căci, noi, cei care trăim republica, ne-am dori să credem că nimicul mișcă. Piesa lui I.L. Caragiale s-a jucat la Palatul Cultural în penultima seară a festivalului „Scena ca o stradă”. Au interpretat actorii Teatrului Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea. Regia Doina Miglezi.

Adaugă comentariu