Caraş-Severin, Romania

Sâmbătă, 28 mai, un grup de 23 de voluntari, elevi şi profesori de la liceele din Anina, Oraviţa şi Moldova Nouă, care colaborează cu grupul ecologic, au monitorizat cursul Dunării între Baziaş şi Coronini, iar concluziile sunt dintre cele mai triste: de la tonele de deşeuri din plastic care plutesc pe Dunăre sau sufocă malul la Baziaş (deşeuri adunate sâmbătă de voluntari) şi până la absenţa unor specii care trăiau aici.

De exemplu, în Valea Divici nu a mai fost observat lăstunul de mal. Nu a trecut neobservată nici poluarea cu deşeuri miniere de la iazul de decantare de la Tăuşani. Locuitorii din zonă s-au plâns că în aprilie grădinile, culturile şi fântânile le-au fost afectate de praful din minideşertul de la Tăuşani.

Voluntarii au mai observat şi o degradare accentuată a stâncii Baba Caia, de lângă Coronini, element natural simbolistic al Clisurii, iar accesul spre Peştera Gaura cu Muscă prezintă risc crescut de accidentare pentru vizitatori. Lista observaţiilor este mai lungă, iar concretizarea lor în răni ale Parcului Porţile de Fier este perfect justificată.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu