Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful secţiei Gărzii Financiare Caraş-Severin a precizat că resursa umană este deficitară.Odată cu reorganizarea instituţiei ce a avut loc anul trecut, în subordinea comisarului şef de secţie, Aurel Foghiş, se află o divizie de control operativ, cu un efectiv total de 12 comisari cu atribuţii de control, coordonată de un comisar şef de divizie.

„Am ajuns la jumătate din efectivele pe care le aveam înainte. Principala atribuţie a comisarilor este prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda şi evaziunea fiscală. Colaborăm cu mai multe instituţii şi, alături de Serviciul Investigare a fraudelor din cadrul IPJ am avut peste 140 de solicitări în primele opt luni ale acestui an“, a precizat Foghiş.

De la începutul anului, peste 55% dintre acţiunile de control au fost efectuate la operatori economici cu activitate preponderentă de comerţ şi 18% în domeniul achiziţiilor intracomunitare de bunuri. Ca urmare, au fost întocmite 51 de sesizări penale înaintate parchetelor de pe raza judeţului, reprezentând cazuri de evaziune fiscală şi alte încălcări ale legislaţiei specifice, cu prejudicii de peste 1,5 milioane de lei (312.932 lei impozit pe profit, 976.790 de lei TVA, 200.675 de lei contribuţii cu stopaj la sursă şi 92.357 de lei alte taxe) sustraşi de la plata către bugetul de stat.

„Începând cu luna martie a acestui an, o mare parte a activităţii a fost alocată supravegherii şi controlului achiziţiilor intracomunitare. În acest sens, Garda Financiară are detaşaţi, în orice moment, din luna martie a.c., în punctul de trecere a frontierei Nădlac, între doi şi cinci comisari care supraveghează 24 de ore din 24 toate trecerile de mărfuri din spaţiul intracomunitar pe acel punct. Mai avem şi o activitate prelungită în ce priveşte însoţiri sau desigilări sau supravegheri ale tranzitului către Bulgaria sau invers. Verificăm şi toţi operatorii care efectuează achiziţii intracomunitare. Transporturile ce trec prin vamă şi descarcă la noi în judeţ necesită prezenţa a cel puţin doi comisari care verifică documentele şi marfa. Defectul imediat al acestei acţiuni de amploare (pentru că descărcările se efectuează în fiecare zi, şi chiar şi noaptea) este că trebuie să facem faţă cu efectivele foarte subţiri pe care le avem. Unii operatori economici sunt irascibili… Efectul pe plan naţional este incomensurabil, pentru că e mare volumul tranzacţiilor trecute sub tăcere, ca să nu spunem la negru. Avem comisari care instrumentează cazuri şi în alte judeţe“, a mai amintit comisarul şef de Secţie Gardă Financiară Caraş-Severin, Aurel Foghiş.

„Sunt convins de faptul că iritarea sau irascibilitatea agenţilor economici nu duce la oprirea controlului de către colegii dumneavoastră“, a fost concluzia prefectului Silviu Hurduzeu în urma prezentării făcute în cadrul Colegiului Prefectural de miercuri.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu