Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Joi, la sediul APM, preşedintele ONG-ului a lansat un nou proiect pentru protejarea mediului.

Poluarea cu steril minier a terenurilor agricole şi a gospodăriilor din zona Clisurii Dunării, braconajul piscicol, tăierile ilegale de arbori şi turismul neorganizat, sunt doar o parte din formele de agresivitate exercitate asupra mediului înconjurător. Deşi toate acestea sunt cunoscute opiniei publice, se fac prea puţin pentru stoparea lor.

În ultimii ani, organizaţia neguvernamentală GEC Nera a derulat o serie de proiecte şi acţiuni, toate cu scopul de a stopa, sau cel puţin de a reduce, aceste forme de agresivitate asupra mediului. Un astfel de proiect este şi cel lansat, ieri, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, de preşedintele GEC Nera, Cornel Popovici Sturza.

„Watchdog şi advocacy destinate stopării activităţilor antropice ilegale în aria Parcului Natural Porţile de Fier“ este un proiect de interes public care se derulează, în perioada 1 septembrie 2012 – 30 iunie 2013, în parteneriat cu APM Caraş-Severin. Potrivit coordonatorului său, Cornel Popovici Sturza, este finanţat în cadrul Programului Inovare Civică, şi este sponsorizat de Trustul pentru Societate Civilă din Europa Centrală şi de Est şi de o sucursală bancară. Obiectivul proiectului este cel de implicare a societăţii civile în vederea creşterii gradului de informare şi sensibilizare a comunității locale în legătură cu nevoia de protejare a patrimoniului natural din Parcul Porţile de Fier, prin existența unei structuri de tip arie protejată, coordonată de administraţia parcului. Pe de altă parte, proiectul îşi propune să crească gradul de responsabilizare a autorităţilor care pot, realmente, lua măsuri în acest sens.

Potrivit declaraţiilor făcute de Cornel Popovici Sturza, pentru început va avea loc un curs de educaţie civică, în vederea pregătirii celor 20 de agenţi ecologici, care timp de şase luni vor derula activităţi de monitorizare a mediului. Nu vor lipsi nici întâlnirile cu factorii decizionali, cărora li se va raporta periodic situaţia din teren, dar nici dezbaterile şi informările cu populaţia din zona Clisurii Dunării, pentru creşterea gradului de implicare a acesteia. Ca şi până acum, voluntarii pe care se bazează GEC Nera sunt elevi de la grupurile şcolare din Moldova Nouă, Anina şi Oraviţa.

Roxana Bălan Nafiru

4 Comments

 1.  DOMNILOR DE LA CEK NERA SI PARCULUI PORTILE DE FIER,,,,,,,,,,,MUNCA VOSTRA ESTE APRECIATA DAR EXISTA O MARE PROBLEMA CAND VENITI IN GRADINIILE NOSTRE PE MOSIILE PRIVATE SI CUMPARATE CU BANII NOSTRII SA VA FACETI PARCUL NATURAL UN ABUZ DE NEDESCRIS NICI COMUNISTII NU LAU FACUT CUM STAM CU LEGEA PROPRETATILOR PRIVATE SAU PT DVS NU EXISTA LEGEA ,,,,,,ATI DESPAGUBIT PE CINEVA IN ZONA SAU CU CE DREPT SI CE APROBARI ATI FACUT PARCUL UN RASPUNS DECENT AR FII DE FOLOS TUTUROR,,,,,,,,NOI PUTEM COABITA CU ANIMALE DOAR AM FACUTO SI O VOM FACE DE SECOLE ACUMA DAR CU DOMNIILE VOSTRE NU PREA CA NU AVETI INTELEGERE NE ALUNGATI INVESTITORII SI CHIAR ANIMALELE DE CARE CREDETI CA LE PROTEJATI,,,,,,,,,,UN RASPUNS AR FII DE FOLOS ,,,,,CATI PROPRETARI ATI DESPAGUBIT SI CU CE DREPT IMI CONFISCATI AVEREA BUNICILOR SI STRABUNICILOR MULTUMESC ANTICIPAT,,,,,,,,,,,

 2.   Foarte corect ai pus problema domnul pera,dar îţi dai seama că domnii au trasat limitele parcului din birou, nu s-au sinchisit să vadă ce-i pe teren. Oricum toate proiectele de genul ăsta se fac doar pentru a mai păpa nişte bani europeni fără muncă sau bătăi de cap, nu au nici un efect şi nici o finalitate, deci va fi totul ca înainte.

 3. Doina Margineanu Reply

   Sunteti intr-o eroare stimate domn punand pe acelasi plan GEC Nera care este o organizatie neguvernamentala si Administratia Parcului Natural Portile de Fier care este o structura guvernamentala in cadrul RNP Romsilva. Atat cat ati fost intrebati Dvs. cand Guvernul a infintat parcul in 2003 tot atat am fost intrebati si noi. In rest aveti dreptate perimetrarea a fost facuta din birou fara ca se organizeze consultari ale populatiei la primarii. In 2005 i-am sfatuit pe primarii din Clisura sa conteste in contencios adm. ordinul Ministerului Mediului prin care au fost stabilite limitele parcului dar nimeni nu a intreprins nimic. Pe alte zone am avut mai mult succes si s-a mai reparat cate ceva , incusiv in materie de despagubiri. Nu ideia de parc este gresita. Modul cum au fost infiintate si modul cum sunt administrate parcurile dau senzatia pe care o avem cu totii ca se poate si asa. Aceste aspecte le-am ridicat in fata celor prezenti la lansarea proiectului, iar prin implementarea lui incercam sa reparam atat cat putem dar de pe pozitia unei organizatii neguvernamentale lucrurile nu sunt atat de simple si aceasta in primul rand pentru ca cei afectati refuza sa semneze declaratii de protest pe care le initiem in numele populatiei in legatura cu multiplele probleme din Clisura Dunarii. Altfel, sub anonimat, se poate spune orice dar inafara de a se varsa naduful nu se rezolva nimic. Contactati-ne pentru ca si in cadrul acestui proiect vom initia asemenea declaratii de protest adresate Guvernului Romaniei si Parlamentului European dar mai ales lamuriti-va primarii pentru si acum se poate contesta modul de perimetrare a parcului.

  Doina Margineanu
  consilier pentru relatii publice al GEC Nera

 4. martin corneliu Reply

   Probleme de protejarea mediului sunt in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, la o aruncatura de bat de sedulu ONG-ului.

Adaugă comentariu