Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În cadrul examenului de acordare a definitivării în învăţământ, 30 de profesori din Caraş-Severin au promovat. Cea mai mică notă este 2,9, iar cea mai mare – 9,6.

Probele scrise ale examenului s-au încheiat, fiind susţinute la 116 discipline. Din cei 5.765 de candidaţi prezenţi, 17 au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, iar alţi 293 s-au retras. Candidaţii eliminaţi pierd dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ în sesiunea imediat următoare.

Rezultatele examenului de definitivat au fost afişate în 23 iulie. Contestaţiile pot fi depuse în 23 şi 24 iulie, acestea urmând să fie soluţionate în 25 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate în 26 iulie, în centrele de examen. În judeţul Caraş-Severin, din totalul de 69 de profesori înscrişi pentru susţinerea examenului de definitivat, prezenţi au fost 63 şi nici un candidat nu a fost eliminat din examen. De asemenea, 18 profesori au obţinut note cuprinse între 1 şi 4,99. Cu note cuprinse între 5 şi 5,99 au fost notaţi şase cadre didactice, iar punctaje între 6 şi 6,99 au obţinut nouă candidaţi. Aceştia nu au promovat examenul de definitivat întrucât nota minimă necesară este 7.

În schimb, 30 de profesori cărăşeni au obţinut punctajul de trecere. Dintre aceştia, 19 au promovat cu note cuprinse între 7 şi 7,99, şase au fost notaţi cu 8 – 8,99, iar 5 au obţinut note peste 9. În Caraş-Severin nici un profesor nu a obţinut nota 10, iar cel mai mic punctaj este 2,9. Începând cu anul şcolar 2012-2013 în judeţ vom avea mai mulţi educatori întrucât pentru acest domeniu s-au înscris cei mai mulţi candidaţi.

Şapte au susţinut examenul şi şase l-au promovat. Dintre aceştia, pentru învăţământul preşcolar în limba maghiară un candidat s-a înscris şi a şi promovat. De asemenea, din cei patru profesori care au susţinut examenul de definitivat pentru disciplina de educator limba engleză, trei au obţinut note peste 7. Pentru educatori limba germană s-au înscris doi şi a promovat unul, iar pentru română din şapte profesori au obţinut definitivatul şase cadre didactice. La polul opus sunt disciplinele informatică, educaţie muzicală, inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism, pedagogie specială şi religie penticostală, cu câte un candidat prezent.

Lavinia Predescu