Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cunoscutul tehnician, consilier tehnic al C.S. Gloria Reşiţa, va coordona întreaga activitate fotbalistică a clubului.

JURNAL CS: Domnule prof. Ciprian Urican v-aţi asumat o mare răspundere, acceptând această misiune importantă. Cu siguranţă, aţi venit să daţi Gloriei o primă nouă strălucire.

CIPRIAN URICAN: Am venit la Reşiţa cu dorinţa de a continua ce au început domnii Pavel Aghescu şi Gabriel Stănucă. Adică lucrurile făcute bine, de la început. Nu este specific fotbalului românesc, cu hei-rup. Aici s-a lucrat şi se lucrează cu răbdare, cu multă grijă pentru tineret. Deci, pentru dânşii am venit să mă ocup de partea tehnică a proiectului.

 

JCS: Adică?

C.U.: Eu sunt consilier, aşa cum bine ştiţi. Ceea ce înseamnă că fixez strategia de pregătire şi competiţională a tuturor echipelor clubului. Alcătuiesc planurile de antrenament, proiectele de lecţii. Şi, nu în ultimul rând, încerc, prin calitatea pe care o am la nivelul Şcolii Naţionale de Antrenori, să ridic nivelul cunoştinţelor şi ambilităţii antrenorilor din zonă, în special ale antrenorilor de la Gloria.

 

JCS: Sunteţi adeptul aplicării unui anume stil de joc la toate nivelurile, sau consideraţi că tinerii promovaţi la echipa de seniori trebuie să se adapteze.

C.U.: Merg pe prima variantă. Copii şi juniorii trebuie să se muleze pe jocul seniorilor, să-şi facă filozofia după modelul echipei mari. Dar, deocamdată nu am stabilit un anume sistem de joc. Trebuie să mă familiarizez cu jucătorii, să finalizăm lotul de seniori. Şi, apoi, în funcţie de potenţialul de care vom dispune, vom cristaliza un stil de joc. Oricum, avem multe lucruri de pus la punct, de la aspectul fizic, la cel tehnico-tactic. Pot să vă spun că stilul meu de joc este unul ofensiv, cu multă siguranţă în apărare. L-am promovat la toate echipele pe care le-am antrenat, ultimele fiind cele de la Brăneşti şi de la Dej. Eu nu agreez jocul cu trei fundaşi, ci cu patru. Apoi, în celelalte compartmente voi fi mai flexibil, în funcţie de jucători.

 

JCS: Cum apreciaţi condiţiile pe care le-aţi găsit la Gloria Reşiţa?

C.U.: Aceşti oameni sufletişti pe care i-am găsit aici, încearcă, în ciuda situaţiei economice din ţară, să facă lucrurile la un mod profesionist, la nivel înalt. Sigur, pentru asta este nevoie de o infuzie de capital. Dar, cu răbdare, cred că putem să ajungem unde ne dorim. Dacă avem rezultate, dacă lucrăm bine, dacă scoatem fotbalişti pentru loturile naţionale de juniori, pentru echipele de top, vor veni şi oamenii să ne ajute. Acum, suntem la început. O să vedem în timp.

 

JCS: Ce părere aveţi despre colectivul tehnic pe care îl coordonaţi?

C.U.: Am avut şedinţă şi cu toţi antrenorii. Faptul că stau aici, şi lucrează arată ca o pasiune. Eu îi apreciez foarte mult. Pentru că şi eu, la început de carieră am antrenat şi gratis. Important este ca ei să câştige experienţă, să înveţe, să se pregătească permanent. Şi, rezultatele vor veni după aceea. Ei vor fi căutaţi.

 

JCS: Se speră ca echipa de seniori să evolueze în Liga a III-a. În situaţia actuală aveţi curajul să o abordaţi?

C.U.: Dacă nu aveam curaj, nu veneam. Dacă am acceptat să vin să lucrez cu tineri, am încrederea că vom izbândi. Nu am nici o frică. Dacă se va materializa această variantă, vom avea două obiective, să jucăm fotbal de calitate şi să nu retrogradăm. Important este să creştem copiii Gloriei. Precizez că relaţia noastră de colaborare porneşte de la nivelul Ligii a IV-a. Dar, pentru sportivi ar fi ideal, fiindcă le-ar accelera procesul de performanţă, la un nivel superior.

 

JCS: Care este ţelul prof. Ciprian Urican?

C.U.: Îmi doresc foarte mult ca cel puţin doi juniori să-i promovăm fie la loturile naţionale, fie la echipe din eşaloanele superioare.

2 Comments

  1. Maxim 1 an va dau!! :)) faceti cacatul praf… din ce juniori sa scoateti voi fotbalisti??! astia sunt jucatori de fotbal care sunt la gloria?! cu besini si fite faceti echipa la un show pacatos!!! :)))

Adaugă comentariu