Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Suma pentru care spitalul din Caransebeş se află în proces cu CNAS este de patru milioane de lei.„Proiectul de reabilitare, modernizare şi dezvoltare a activităţilor de ambulatoriu în specialitatea radiologie-imagistică medicală şi TBC, acceptat în urmă cu câteva zile pentru finanţare de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, este mai mult decât necesar pentru Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş“. Declaraţia aparţine chiar şefului unităţii sanitare, chirurgul Gheorghe Borcean.

Acesta apreciază, totodată, că nu vor exista probleme cu medicii care trebuie angajaţi pentru cele patru noi servicii medicale care vor fi disponibile la spitalul din Caransebeş, odată finalizată implementarea proiectului. „Poate că nu întâmplător, după schimbarea politică de acum două luni, proiectul nostru a fost aprobat. Nu am fi fost acceptaţi dacă nu era vădită necesitatea existenţei acestei modificări de infrastructură şi dotare la nivelul ambulatoriului de specialitate al spitalului. Suma nu este mică, sunt aproape patru milioane de euro, şi nu venea în direcţia noastră dacă nu se vădea în mod efectiv necesitatea modernizării actului medical din punct de vedere al imagisticii medicale. Apariţia acestui ambulatoriu de mare performanţă va da un argument în plus pentru competitivitatea instituţiei noastre. Nu am în niciun fel grija că odată ce o să avem aparatura nu vom avea medici cu care să lucrăm, sunt nenumăraţi medici care în loc să plece în Irlanda, spre exemplu, o să vină de la Timişoara la Caransebeş să câştige aceiaşi bani“, a spus managerul Spitalului Municipal de Urgenţă.

Borcean s-a referit şi la situaţia financiară a unităţii sanitare, pe care a caracterizat-o ca nesigură dar cunoscută din anii precedenţi, mai ales în ceea ce priveşte preţurile la utilităţi sau la materialele sanitare necesare bunului mers al unui spital, care pot exploda în orice moment, sau majorările salariale care pot afecta bugetul instituţiei: „Sunt momente dificile dar am mai trecut prin aşa ceva. Am nesiguranţa unei posibile rectificări de buget, nesiguranţa preţurilor la marile capitole de produse pe care le achiziţionează un spital, nesiguranţa preţului gazului metan şi al energiei electrice care ar putea oricând să-mi dea peste cap bugetul. Mai am o nesiguranţă în ceea ce priveşte politica salarială, am plătit deja salariile aferente lunii iunie cu 8% mai mari dar nimeni nu ne-a suplimentat bugetul, ori 8% la un fond lunar de salarii de un milion de lei înseamnă ceva, a trebuit să-i luăm din altă parte.“

Tot referitor la partea financiară, Gheorghe Borcean a adăugat că unitatea sanitară are şi acum de primit bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Pentru banii care ar fi trebuit să-i primim în trimestrul IV din 2010 şi nu i-am mai primit nici până astăzi de la Casă avem proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba de patru milioane de lei pentru serviciile prestate de către noi pentru beneficiarii asiguraţi ai Casei Judeţene şi care nu au fost onorate nici până acum. În fiecare an, către sfârşitul anului, în trimestrul IV, a venit o rectificare de buget care a acoperit cheltuiala pentru acest trimestru, lucru care nu s-a mai întâmplat în 2010 şi am rămas cu servicii efectuate şi neplătite“, a concluzionat managerul spitalului din capitala gugulanilor.

Lidia Almăjanu

Adaugă comentariu