Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţii Primăriei Reşiţa cred că acest pas a fost făcut împreună cu partenerii sârbi din Kikinda.

Încheierea perioadei de implementare a unui proiect transfrontalier şi prezentarea rezultatelor acestora, vizibile pentru reşiţeni, au făcut tema unei conferinţe de presă susţinute de reprezentanţii municipalităţii. „Este vorba despre finalizarea implementării unui proiect transfrontalier realizat împreună cu comunitatea din Kikinda, Republica Serbia, proiectul «Valori comune, acţiuni comune – Reşiţa şi Kikinda împreună pentru viitor», derulat pe acel program transfrontalier IPA, spune Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Este unul dintre cele trei proiecte importante pentru comunitatea reşiţeană de care ne-am bucurat, ne bucurăm în continuare de implementare şi sper să parcurgem acelaşi drum ascendent şi pe viitor, atunci când ni se dă ocazia. În 2014 sper să derulăm alte proiecte similare, cu aceste oraşe serioase înfrăţite cu Reşiţa şi, de ce nu, şi cu altele. Obiectivul proiectului este realizarea unei dezvoltări socio-economice durabile, echilibrate, şi bineînţeles promovarea turismului în cele două oraşe, creşterea numărului de turişti cu cel puţin 20%, prin promovarea potenţialului turistic existent în cele două comunităţi. Cu privire la partea materială, patrimonială, este vorba despre amplasarea în municipiul Reşiţa a 20 de info-chioşcuri cu panouri electronice destinate informării turiştilor despre potenţialul existent în cele două localităţi, crearea unui centru de informare turistică. A fost realizat un studiu de fezabilitate privind reabilitarea primului pod sudat şi nituit din Europa, ce se regăseşte la noi în oraş, cunoscut de reşiţeni ca «Podul de la Vamă». (…) Valoarea totală este peste 425 de mii de euro, din care contribuţia noastră – 5.280 de euro”. Partenerii sârbi a avut de achitat o contribuţie ceva mai mare, de 24 de mii de euro, la care s-a adăugat contribuţia Guvernului României, de 34 de mii de euro, şi finanţarea europeană de 362 de mii de euro. Procentual, în cazul nostru, 85% reprezintă contribuţia UE, 13% contribuţia Guvernului României, respectiv 2% contribuţia Consiliului Local Reşiţa. În cazul Serbiei, nefiind stat membru al UE, contribuţia este de 15% pentru fiecare partener în parte.

În legătură cu reabilitarea podului, Bianca Bulgaru, şeful Serviciului de Proiecte Europene al municipalităţii, a precizat: „Cu siguranţă vom găsi o soluţie pentru a-l transforma în realitate”. Şeful investiţiilor a vorbit despre modul în care a demarat iniţiativa: „Acest proiect s-a născut din necesitatea dezvoltării turismului, Reşiţa având un potenţial turistic care se poate exploata, care se poate dezvolta. Este doar un prim pas în iniţiativa noastră de dezvoltare a turismului. În perioada 2014-2020 intenţionăm să dezvoltăm aceste activităţi. (…) Printre alte activităţi şi rezultate ale acestui proiect sunt şi editarea a 400 de ghiduri turistice în limbile română, sârbă şi engleză, organizarea a două ateliere de lucru şi schimburi de experienţă la Reşiţa şi la Kikinda, precum şi promovarea proiectului prin pliante şi broşuri”.

Cele 20 de info-chioşcuri au fost amplasate în „punctele fierbinţi” ale municipiului. Trei dintre acestea se află în Centrul Civic, altele în parcurile din cartierul Lunca Bârzavei, la Grădina Zoologică, în zonele cu trafic turistic, în apropierea hotelului din apropierea zonei centrale, la Gara Reşiţa Sud, Bazinul de Înot, Cinematograful Dacia şi în diferite locaţii din oraş. La conferinţă au participat, în afara primarului şi a diferiţilor şefi de servicii şi direcţii din subordinea primăriei, consilieri locali.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. atentie de la cine s-au achizitionat info-chioscurile! !! Daca erati jurnalisti va interesa subiectu…! Dar nu e cazu!!!

Adaugă comentariu