Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cupola universităţii de pe malurile Bârzavei adăposteşte atât clubul, cât şi o expoziţie de aparate de filmat.

Primul cineclub studenţesc din ţară a fost deschis oficial, zilele trecute, sub cupola Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa. Cineclubul este cel mai recent proiect al Asociaţiei „Cogito“, iar cei zece membri vor lucra efectiv pe peliculă cinematografică de 16 mm.

La 44 de ani de la închiderea vechiului Cinematograf „23 august“, spaţiul din incinta Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa a fost redeschis, dar sub o altă formă. De acum, cabina de proiecţie a Cinematografului „23 august“, situată deasupra Aulei Magna a Universităţii „Eftimie Murgu“ găzduieşte zeci de aparate de proiecţie, aparate de fotografiat şi o serie de pelicule ce datează din anii ’70. Asociaţia „Cogito“ a scos la lumină o pagină de istorie cinematografică, iar sala de unde se proiectau filmele a fost transformată într-unul dintre cele mai fascinante muzee.

Ineditul constă în faptul că membrii asociaţiei reşiţene vor lucra în continuare cu aparatura veche de peste 40 de ani şi vor realiza filme pe peliculă de 16 mm. Cineclubul, pe langă rolul de producţie cinematografică, va fi deschis tuturor celor interesaţi să pătrundă în tainele celei de-a şaptea arte. Elevi sau studenţi, pasionaţi de film sau fotografie, pot vizita expoziţia ce cuprinde peste 100 de accesorii şi piese cinematografice, de la aparate de proiecţie, la pelicule de toate dimensiunile şi din toate timpurile şi până la hârtie fotografică.

Cu ocazia deschiderii Cineclubului Studenţesc, preşedintele Asociaţiei „Cogito“, Andrei Bălbărău, a expus pentru prima dată colecţia sa impresionantă de aparate de filmat. Aproape 90 de modele din toată lumea au fost strânse în decursul a peste şapte ani. Unele dintre ele au fost achiziţionate din America şi Canada, altele din Anglia sau chiar Rusia. Pentru Andrei Bălbărău, colecţia de camere de filmat este de nepreţuit. Din această toamnă, atat Cineclubul cât şi Expoziţia de aparate de filmat vor fi permanent deschise.

Adaugă comentariu