Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aleşii reşiţenilor au aprobat decontarea, din bugetul local, a cheltuielilor ocazionate de înhumare.Acum, în Reşiţa anului 2013, autorităţile locale şi-au amintit de oamenii nimănui, de reşiţenii plătitori de taxe şi impozite dar care au rămas prea singuri pentru a mai fi duşi de cineva pe ultimul drum. În cea mai recentă şedinţă de consiliu local, aleşii urbei au aprobat ca Serviciul de Asistenţă Socială să suporte cheltuielile ocazionate de înhumarea celor trecuţi în nefiinţă fără a avea aparţinători, dar şi a celor cu identitate necunoscută.

Deşi formularea este puţin ambiguă, hotărârea consilierilor locali cuprinde şi persoanele decedate, care au domiciliul sau reşedinţa în Reşiţa, dar care nu au beneficiat de ajutor social în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, iar aparţinătorii nu au posibilităţi financiare pentru a suporta cheltuielile ocazionate de înmormântare. De asemenea, tot din bugetul local, va fi suportată înhumarea persoanelor care nu au aparţinători, care nu locuiesc în Reşiţa, dar care s-au stins din viaţă aici.

Decontarea cheltuielilor de înmormântare pentru cazurile sociale amintite se realizează de către Serviciul de Asistenţă Socială, pe baza unor documente justificative prezentate de către furnizorii de servicii de înhumare specializate. În plus, trebuie prezentate certificatul de deces, rapoartele Poliţiei sau parchetului, procese-verbale, anchete sociale sau alte documente justificative. Eliberarea unora dintre ele presupune, însă, alte cheltuieli nedecontabile. Dar dacă municipalitatea decontează îngroparea morţilor nimănui, cine se va ocupa, totuşi, de înhumare?

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu