Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şedinţa de constituire a forului reşiţean a fost amânată din pricină că nu a fost întrunit cvorumul.

Prin Ordin al Prefectului, joi, la ora 15.00, a fost convocată şedinţa de constituire a Consiliului Local Reşiţa, eveniment la care au participat reprezentanţii Guvernului în teritoriu – prefectul şi subprefectul judeţului, precum şi alţi invitaţi. Deşi s-a aşteptat preţ de 15 minute după ora fixată, prezenţa a fost de doar 11 consilieri aleşi şi primarul certificat dar nevalidat încă – Ioan Popa. Au lipsit consilierii PSD şi cel al PMP.

„Având în vedere că şedinţa ar fi fost legal constituită cu prezenţa a cel puţin două treimi din totalul consilierilor aleşi (14 din 21 – n.r.), putem observa că sunt prezenţi la lucrările şedinţei doar 11. În consecinţă, nu suntem în măsură să continuăm. Potrivit legii, în trei zile trebuie să convocăm o altă şedinţă şi astăzi voi emite ordinul pentru convocarea consiliului local şi validarea noii administraţii“, a încheiat şedinţa prefectul judeţului, Florenţa Albu.

Primarul ales, Ioan Popa, s-a arătat dezamăgit de rezultatul şedinţei. „E mult spus că ceea ce s-a întâmplat sunt jocuri politice. Mi se pare o lipsă de respect faţă de reşiţeni, de electoratul PSD, până la urmă, pentru că se tergiversează lucruri urgente, în detrimentul reşiţenilor. Am pregătit o dispoziţie, pe care aş fi semnat-o prima în calitate de primar, şi prin care am fi dat drumul la haldina de gunoi să preia deşeurile din întreg judeţul. Am fi ajutat Moldova Nouă, Oraviţa, Bocşa… E vară, e cald, şi nu ar fi bine să rămână gunoiul în drum zile în şir. E o lipsă de respect“, a explicat primarul ales, Ioan Popa.

Legea permite, înainte ca aleşii locali să-şi piardă mandatele, ca situaţia să se repete de încă două ori. „Din punct de vedere matematic sau tehnic, mai pot absenta de două ori, dacă ţin neapărat consilierii PSD. Eu nu am participat şi nu particip la niciun fel de negocieri. Nu fac parte din marii strategi, cărora le-am recomandat să se pensioneze şi să aibă grijă de nepoţii lor, lăsând generaţiile tinere să se ocupe de treabă“, a adăugat Ioan Popa.

După şedinţă, acesta a mai făcut presei câteva precizări privind implicaţiile economice ale situaţiei. „În afară de situaţia cu deşeurile, pentru care am pregătit o dispoziţie de a retrage Poliţia comunitară de acolo, astfel încât judeţul să poată duce gunoiul la staţia de transfer, mai e o problemă pe care oamenii ar trebui să o ştie. Pentru vineri, erau pregătite actele la notariat, în vederea semnării contractului de concesiune cu ICO Braşov, compania care trebuie să facă o fabrică de 1.300 de locuri de muncă, pentru AUTOLIV. Din cauza faptului că nu s-a întâmplat joi învestitura, vineri, actele nu pot fi semnate, ceea ce înseamnă că nici Ioan Crina nu mai poate semna actele, din raţiuni tehnice. În acest fel, se mai dă o palmă investitorilor, care vor fi amânaţi încă mai câteva zile şi va trebui să îi rog să ne ierte pentru că nu am fost în stare să ne constituim şi să îi rog să vină altă dată pentru semnarea acestui contract de concesiune“, a mai spus Popa.