Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În prezent, în Caraş-Severin sunt autorizaţi 60 de medici de familie pentru screening-ul de cancer de col uterin.Programul Ministerului Sănătăţii de screening pentru cancerul de col uterin a debutat la noi în judeţ în data de 13 septembrie şi se va desfăşura la nivel naţional pe o perioadă de cinci ani.

„Fiecare dintre medicii care şi-au depus dosarul la Centrul Regional din Timişoara a primit câte un top cu câte 50 de formulare de trimitere. Au fost validaţi, la nivelul întregului judeţ aproape 60 de medici şi ar fi ideal ca toţi medicii de familie să o facă. Este nevoie de propagandă pentru acest program, deoarece este o idee foarte bună care s-a implementat. Vorbim despre un program pentru depistarea cancerului de col uterin care poate fi vindecabil sută la sută. Medicul de familie face trimiterea către ginecolog, care alege laborantul. Toate verigile trebuie să primească rezultatul testului. Din păcate, medicii din zona rurală sunt, din nou, vitregiţi în acest caz, pentru că trebuie să facă drumuri la Reşiţa în cadrul programului“, a precizat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin.

În cadrul programului, oricare medic de familie poate să-şi depună dosarul pentru a fi validat de către centrul regional din Timişoara, iar pacientele al căror medic de familie nu are formulare pot merge la un altul. „Nu există un termen – limită pentru depunerea dosarelor şi timp de cinci ani ar trebui să fie testată o cât mai mare proporţie din populaţia feminină a judeţului. Până acum, destul de puţine cărăşence au solicitat să efectueze screening-ul“, a mai amintit dr. Popovici.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu